Turalibegova 36, Tuzla 75000
Ikona

Pozovite nas

+387 35 248 340 +387 35 255 217

Ikona

Pronađite nas

Turalibegova 36

Ikona

Kontaktirajte nas

crp@crp.org.ba

Lokalni ekološki akcioni plan (LEAP)


CRP svojim korisnicima, saradnicima i partnerima nudi obuku za pripremu lokalnih ekoloških akcionih planova (prema DPSIR metodologiji)

LEAP doprinosi:
▪ poboljšanju razumijevanju ekoloških problema na lokalnom nivou,
▪ rangiranju problema u odnosu na ljudsko zdravlje, eko – sisteme, kvalitet života uopšte,
▪ racionalnom usmjeravanju ograničenih sredstava na prioritetne probleme,
▪ potpunom uključivanju tehničkih, političkih i upravljačkih rešenja.

Proces izrade LEAPa, prema našim dosadašnjim iskustvima i značajnim učešćem javnosti, traje od 9 – 12 mjeseci. Njima se sistematišu saznanja o stanju životne sredine i utvrđuju prioriteti za rješavanje najznačajnijih ekoloških problema. On predstavlja, novi kvalitativni pristup životnoj sredini i planiranju razvoja. Kako bi se definirali ciljevi i aktivnosti koje se trebaju provesti u okviru plana, potrebno je izvršiti analizu uzroka i problema, odnosno stanja okoliša i posljedica. Za izradu LEAP-a koristimo se DPSIR metodologijom. DPSIR metoda je metoda koji prikazuje interakciju između društva i okoliša. Analiza se dakle odnosi na stanje okoliša u fizičkom, institucionalnom i pravnom, te ekonomskom smislu. Ocjena stanja će predstavljati osnovu za definiranje ciljeva.

Ukoliko vam trebaju dodatne informacije o tehničkoj podršci i treningu za pripremu lokalnih ekoloških akcionih planova prema DPSIR metodologiji, javite nam se da zajedno planiramo budućnost.
Kontakt e-mail: crp@crp.org.ba

0 0