Turalibegova 36, Tuzla 75000
Ikona

Pozovite nas

+387 35 248 340 +387 35 255 217

Ikona

Pronađite nas

Turalibegova 36

Ikona

Kontaktirajte nas

crp@crp.org.ba

Dodijeljene nagrade mladim inovatorima
 

U Slavonskom Brodu je održan sedmodnevni kamp na kojem je učestvovalo 20 mladih inovatora s područja Brodsko – posavske županije (RH) i Tuzlanskog kantona (BiH). Inovatori su učenici osnovnih i srednjih škola s navedenog područja čije inovativne ideje su izabrane među najboljim unutar takmičenja „Inovativnim umom do pametne energije“.

„Ideje, kreativnost i znanje ovih inovatora pokazuju nam da imamo dovoljno pametnih i sposobnih mladih ljudi koji će, nakon završenog školovanja, znati napraviti tranziciju energetskog sistema u niskougljično gospodarstvo. Jedan od temelja za takvu tranziciju su upravo ovakvi projekti koji koriste obnovljive izvore energije.“, rekao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Na zatvaranju kampa, Anica Vukašinović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko – posavske županije, čestitala je svim inovatorima na realiziranim projektima. Dodijeljena su im uvjerenja, a svatko je dobio i nagradu – ruksak s ugrađenom solarnom ćelijom dovoljne snage za npr. punjenje mobitela. Svečanosti je ispred Brodsko-posavske županije kao partnera prisustvovala i pročelnica odjela za Europske integracije i razvoj Danijela Vinković, predstavnici Zajednice tehničke kulture Slavonski Brod te domaćina, Industrijsko-obrtničke škole.

Pod stručnim vodstvom mentora, mladi inovatori su izradili uređaje kao što su solarni kolektor od limenki, solarna samohodna kosilica, pametni koš za smeće, sušilo – dehidralator, asistent loženja i brojne druge uređaje. Osim same tehničke izrade, inovatori su u sklopu kampa učestvovali na nekoliko predavanja o održivoj energetici, na radionicama Male škole održivosti, posjetili su izložbu Faust Vrančić u Muzeju brodskog posavlja, te otišli na izlete na značajni krajobraz Gajnu i Park prirode Papuk.

Sve izrađene inovacije ostaju u vlasništvu mladih inovatora, a bit će javno predstavljeni iduće godine na dva festivala solarnih inovacija koji će biti organizovani u Slavonskom Brodu i u Tuzli. Iako je jednu inovaciju na kampu mogao predstavljati samo po jedan inovator, mnoge od njih su rezultat timskog rada učenika i zalaganja njihovih mentora a sav njihov trud biti će prikazan i u brošuri koja će biti objavljena u toku projekta.

Kamp je realiziran u okviru prekograničnog programa INTERREG IPA CBC i projekta Inovativnim umom do pametnih škola – PAMETNE ŠKOLE, koji financira Europska Unija. Projekt provode Centar za razvoj i podršku (CRP) u partnerstvu sa Zelenom akcijom iz Zagreba, Brodskim ekološkim društvom, Vladom Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavskom županijom. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

0 0