Turalibegova 36, Tuzla 75000
Ikona

Pozovite nas

+387 35 248 340 +387 35 255 217

Ikona

Pronađite nas

Turalibegova 36

Ikona

Kontaktirajte nas

crp@crp.org.ba

Biomasa

“Biomasa kao izvor energije (pelet i sječka)”

Biomasa je sva organska tvar nastala rastom bilja i životinja. Od svih obnovljivih izvora energije, najveći se doprinos u bližoj budućnosti očekuje od biomase. Svake godine na zemlji nastaje oko 2.000 milijardi tona suhe biomase. Za hranu se od toga koristi oko 1,2%, za papir 1%, i za gorivo 1%.
Ostatak, oko 96% trune ili povećava zalihe obnovljivih izvora energije.
Od biomase se mogu proizvoditi obnovljivi izvori energije kao što su bioplin, biodizel, biobenzin,(etanol) a suha masa se može mljeti u sitne komadiće pelete, koji se mogu spaljivati u automatiziranim pećima za proizvodnju topline i električne energije.
Biomasa je vrlo prihvatljivo gorivo s gledišta uticaja na okoliš jer sadrži vrlo malo ili čak uopšte ne sadrži brojne štetne tvari – sumpor, teške metale i sl., koje se nalaze u fosilnim gorivima, a koje se njihovim izgaranjem emitiraju u zrak te ugrožavaju naše zdravlje i okoliš. Glavna prednost biomase u odnosu na fosilna goriva je njena obnovljivost.
Interes za biomasu kao energetski resurs je u stalnom porastu posljednjih godina, a sljedeći faktori imaju uticaj na perspektivu bioenergetskih projekata:

• povećanje (nepouzdanost) cijena nafte i naftnih derivata;
• briga za povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, kroz kreiranje decentralizovanih rješenja za proizvodnju energije;
• klimatske promjene i globalno zagrijavanje;
• promocija regionalnog razvoja i ruralne diverzifikacije, kroz kreiranje poslova i prihoda u uobičajeno nerazvijenim ruralnim područjima.


Nove tehnologije i trendovi koji diktiraju tržište i potrošnju biomase, svakodnevno se mijenjaju. Ako želite proširiti svoja znanja iz ove oblasti, javite nam se!

Kontakt e-mail: crp@crp.org.ba

0 0