Završena obuka o upravljanju energijom i dodijeljene diplome učesnicima edukacije

Završena obuka o upravljanju energijom i dodijeljene diplome učesnicima edukacije

U Slavonskom Brodu je 28. februara 2023. godine održan nastavak obuke o upravljanju energijom za zaposlenike škola koje su već energetski obnovljene u okviru projekta “Inovativnim umom do pametnih ICT škola – PAMETNE ŠKOLE 2”. Na obuci su sudjelovali sudionici iz Hrvatske i Tuzlanskog kantona u kojima su peći na fosilna goriva zamijenjene solarnim fotonaponskim Sistemima te pećima na drvnu biomasu u okviru navedenog projekta.

Projekt “Inovativnim umom do pametnih ICT škola” ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE 2 je projekt prekogranične suradnje u okviru kojeg će 18 školskih objekata u Tuzlanskom kantonu (Bosna i Hercegovina) zamijeniti peći na fosilna goriva pećima na drvnu biomasu/pelete, dok su na 15 školskih objekata u Brodsko-posavskoj županiji instalirani solarni fotonaponski sistemi te se trenutačno postavljaju na još jednoj školi.

Glavni cilj obuke je da se zaposlenike ovih škola obuči i osposobi da na optimalan način upravljaju sistemima grijanja ili fotonaponskim solarnim sistemima koji su ili će biti instalirani u njihovim školama u okviru ove energetske obnove.

Nakon uvodnog predavanja stručnjaka iz područja fotonaponskih sustava, održana je dodjela diploma sudionicima iz Brodsko-posavske županije te Tuzlanskog kantona.

„Inovativnim umom do ICT pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole 2“ naziv je 3,6 miliona KM (1.843.373,00 EUR) vrijednog prekograničnog projekta. Projekt je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner s partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko –posavska županija.

U nastavku pogledajte video prilog s održane obuke te galeriju fotografija.

Galerija fotografija: https://www.smugmug.com/gallery/n-VKrNhq

Video prilog: https://www.smugmug.com/gallery/n-VKrNhq/i-549DP5W/A

Leave a Reply

Your email address will not be published.