Večeri sa građanima ponudile kvalitetne teme za posjetitelje

Večeri sa građanima ponudile kvalitetne teme za posjetitelje

BESPLATNI KORISNI SAVJETI ZA GRAĐANE

U tri grada u BiH Banja Luci, Mostaru i Tuzli u četvrtak 02.02.2017. godine, „Besplatne energetske večeri sa građanima“ privukle su mnogo posjetitelje. U prijatnom ambijentu uz osvježenje, razvila se kvalitetna diskusija između naših stručnih predavača i učesnika.
U Banja Luci tema je bila “Daljinsko grijanje u Banjaluci”, a predavač je bio  dr Petar Gvero, vanredni profesor Mašinskog fakulteta, Univerziteta u Banjaluci.
“Daljinski sistem grijanja u Banjaluci može da funkcioniše održivo, ali treba ozbiljne zahvate. Donosioci odluka treba da odluče da li će liječiti posljedicu ili uzrok problema, a samo integralni pristupom rješavanju problema, svih elemenata složenog sistema, kao što je to “Toplana”, može dati rezultate. Kada pogledate potrebe našeg grada, jedno od mogućih rješenja je i kombinacija različitih energenata” rekao je dr. Petar Gvero, vanredni profesor Mašinskog fakulteta, Univerziteta u Banjaluci.
U Mostaru tema je bila „Kako smanjiti troškove za grijanje i struju u domaćinstvima“, a predavač je bio Darko Knezović, menadžer za EE Grada Mostara.
Građane Mostara koji su se okupili na radionici upoznao je s pojmom energetske efikasnosti ističući da je cilj sa što manje energije imati vrlo dobar komfor.
Kao razloge za energetsku efikasnost naveo je ekonomske uštede, te kazao da smanjenje potrošnje energije uslijed njezine efikasne upotrebe donosi i proporcionalne novčane uštede. Kao drugi bitan razlog naveo je zaštitu okoliša, ističući da proizvodnja energije i njezine upotrebe utječe na okolinu uzrokujući zagađenje lokalnog i regionalnog karaktera.
Knezović je naveo i rezultate istraživanja koji pokazuju da 57 % potrošnje otpada na grijanje, 25 % za pripremu potrošnje tople vode, 11 % na rasvjetu te 7 % na kućanske aparate kao što su štednjaci, kuhala.
U Tuzli predavači su bili Ervin Đember – dipl.ing.građevinarstva i Jelena Šimić – bacc.ing.građevinarstva i govorili su o uvijek aktuelnoj temi „Kako pravilno postaviti termoizolaciju na objekat“?
„Najčešće greške pri postavljanju termoizolacije su: izbor i debljina izolacije, izbor fasadnog sistema, samostalna kupovina materijala, nestručno i samostalno postavljanje izolacije i nepoznavanje detalja izvedbe izolacije za pojedine dijelove vanjske ovojnice“ – naglasili su predavači.
Energetske večeri sa građanima su besplatne za sve zainteresovane građane a članovi CRP-a i EFEKT mreže će, uz predavače, biti na raspolaganju građanima za pitanja i savjete. Pozivamo sve građane da nam se pridruže četvrtkom od 18h u Tuzli, Mostaru i Banja Luci. Raspored predavanja možete naći na našoj web stranici www.crp.org.ba
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.