Upoznajte se sa novim oznakama energetski efikasnih uređaja

Upoznajte se sa novim oznakama energetski efikasnih uređaja

Za tri godine kućanski aparati nosit će nove oznake energetske efikasnosti. Umjesto dosadašnjih, koje su uključivale i zbunjujuće oznake “+”, nove oznake bit će u rasponu od A do G, pri čemu A znači najmanju, a G najveću potrošnju energije, a plusevi kojih je uz oznaku A moglo biti i do tri, bit će ukinuti, dogovorili su pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća.

Te nove oznake u trgovinama će biti vidljive tek 2020, a ljestvica će se ubuduće nadograđivati čim 30% proizvoda koji se prodaju na EU tržištu upadne u A razred energetske efikasnosti. Novi sistem označavanja bit će definisan nizom delegiranih akata pa će se tako, npr, za bijelu tehniku i televizore energetske naljepnice početi koristiti u trgovinama početkom 2020. godine, za radijatore i bojlere tek 2030. godine, a energetske oznake za usisavače i sušilice veša krajem 2024. godine.

Istraživanja pokazuju da čak 85% potrošača pri odlučivanju o kupnji nekog uređaja u obzir uzima i njegovu potrošnju energije. U planu je i uspostava javne baze podataka kako bi kupci mogli uspoređivati energetsku efikasnost uređaja.

IZVOR:www.energetika-net.com 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.