NAVIKE PROMIJENI ŠKOLU OPREMI

NAVIKE PROMIJENI ŠKOLU OPREMI 
81 škole iz Tuzlanskog kantona (BiH) i 24 škole iz Brodsko-posavske županije (HR) trenutno učestvuju u takmičenju osnovnih i srednjih škola „Navike promijeni školu opremi“.  Cilj takmičenja je promocija energetske efikasnosti i uštede energije i vode i to bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekata. Škole se takmiče u jednoj ili više kategorija; smanjenje potrošnje struje, vode, plina ili drugih energenata koji se koriste za grijanje. Trenutno na vodećoj poziciji je škola, koja je već sada uštedila 76,4% energije u poređenju sa istim periodom prošle godine, drugoplasirana škola uštedila je 74,3% energije. Neke škole su povećale potrošnju te samim tim se i ne mogu nadati nagradi, osim ako ne promijene svoje ponašanje prema energiji do kraja takmičenja.
Kako se u pojedinim školama mijenjaju navike i štedi energija?
U Osnovnoj školi Breške u Tuzli, učenici svakodnevno svojom promjenom ponašanja štede energiju te kroz niz edukacija i radionica utiču na sve korisnike objekta da mijenjaju svoje ponašanje.
Osnovna škola “Musa Ćazim Ćatić” iz Zelinje Donje, opština Gradačac, također učestvuje u takmičenju. „Tek sada kada je naša škola uključena u takmičenje vidimo koliki je prostor za ostvarivanje ušteda, samo ako se povede računa o potrošnji energije. Učenici i nastavnici u školi se maksimalno trude da promijene svoje navike i ponašanje prema energiji. Treba svi da se uključimo i svi da počnemo razmišljati o energiji, da bi se ostvarile značajnije uštede. Ja sam prošao obuku i dobio zvanje „energetki menadžer“ i pošto sam ne mogu mnogo napraviti, najprije ću sa kolegama i učenicima razgovarati o potrošnji energije i prenijeti svoja novostačena znanja njima“- kazao je Asim Hodžić, profesor razredne nastave.
Nakon završetka takmičenja koje će trajati do 31. marta 2018. godine, biće proglašene dvije škole pobjednice – jedna u Tuzlanskom kantonu, a druga u Brodsko-posavskoj županiji.
Svaka škola-pobjednica za nagradu će dobiti:
  • fotonaponskim sistemom za proizvodnju električne energije;
  • solarnim laboratorijem koji ćemo u saradnji sa učenicima i osobljem škole opremiti sa mnogo korisnih stvari (npr. solarno drvo, solarna klupa, solarni roštilj, solarne lampe, i sl.)
Takmičenje se organizuje u okviru projekta prekograničnog projekta PAMETNE ŠKOLE, koji se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle u partnerstvu sa Vladom Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavskom županijom, udruženjem Zelena akcija iz Zagreba i Brodskim ekološkim društvom (BED) iz Slavonskog Broda.
Ako još uvijek ne znate kako uštediti energiju u školi preuzmite našu edukativnu brošuru “Čuvanje i pametno korištenje energije – savjeti i preporuke”  OVDJE

Leave a Reply

Your email address will not be published.