Takmičenje mladih inovatora

„Inovativnim umom do pametne energije“ naziv je regionalnog takmičenje mladih inovatora iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, u oblasti korištenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti. U proteklom periodu 38 učenika/timova osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona (BiH) i Brodsko-posavske županije (RH) prijavili su svoje inovativne ideje na takmičenje.

Nakon što je komisija za pregled i ocjenjivanje pristiglih inovacija, bodovala i rangirala sve prijave, sačinjena je finalna rang lista svih inovacija. 10 najbolje rangiranih takmičara/timova iz Tuzlanskog kantona i 10 najbolje rangiranih takmičara/timova iz Brodsko-posavske županije učestvovat će na sedmodnevnom kampu mladih inovatora, koji će se održati u drugoj polovini juna 2018. godine u Slavonskom Brodu (RH). U slučaju da pojedini takmičari, rangirani među prvih 20 (10 + 10), iz bilo kojih razloga lične prirode nisu u mogućnosti da učestvuju u radu kampa, učešće će biti ponuđeno rezervnim kandidatima, prema njihovom redosljedu na rang listi. Mladi inovatori/timovi će kroz praktičan rad na kampu, dobiti mogućnost da unaprijede svoje inovacije uz mentore i sav neophodni materijal koji će im biti obezbijeđen. Sve inovacije biće izložene i na festivalima mladih inovatora, koji će se održati u martu 2019. godine u Brodsko-posavskoj županiji (RH) i u aprilu 2019. godine u Tuzlanskom kantonu(BIH).

SPISAK INOVATORA IZ BiH             SPISAK INOVATORA IZ REPUBLIKE HRVATSKE

Takmičenje mladih inovatora, organizuje se u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih škola (PAMETNE ŠKOLE – SMART SCHOOLS)“,  koji se u iznosu od 1,6 miliona Eura finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Takmičenje zajednički organiziraju Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle (BiH), Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona (BiH), Brodsko-posavska županija (HR), udruženje Zelena akcija iz Zagreba (RH), i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda (RH).

Leave a Reply

Your email address will not be published.