SAOPŠTENJE ZA MEDIJE KONAČNO Zakon o EE na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE KONAČNO Zakon o EE na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH

KONAČNO Zakon o energijskoj efikasnosti na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine
U Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je 16. Sjednica koja će se održati u četvrtak 15.12.2016. godine u 11,00 sati. Kao četvrta tačka u dnevnom redu, konačno se našao i Zakon o enrgijskoj efikasnosti Federacije BiH. Usvajanje i implementacija ovog zakona je ključna aktivnost za dalje djelovanje i napredak u oblasti energetske efikasnosti. Tekst prijedloga zakona možete pronaći na OVOM linku
Ovim zakonom uređuju se: energijska efikasnost u krajnjoj potrošnji čije je povećanje djelatnost od opšteg interesa, donošenje i sprovođenje planova za unapređenje energijske efikasnosti, mjere za poboljšanje energijske efikasnosti uključujući energijske usluge i energijske audite, obaveze javnog sektora, obaveze velikih potrošača, prava i obaveze krajnjih potrošača, uključujući javni, stambeni i komercijalni sektor u pogledu primjene mjera energijske efikasnosti, način finansiranja poboljšanja energijske efikasnosti i druga pitanja od značaja za energijsku efikasnost u Federaciji Bosne I Hercegovine.
Zbog neusvajanja zakona: kantoni i jedinice lokalne samouprave još uvijek nisu krenuli u proceduru izrade akcionih planova energijske efikasnosti, BiH je onemogućen pristup određenim razvojnim fondovima, građani ne mogu ostvariti subvencije i provoditi mjere energetske efikasnosti u svojim domovima, onemogućen je razvoj biznis sektora koji djeluje u ovoj oblasti te mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i još mnogo toga.
Nakon usvajanja Zakona potrebno je u sljedećih 90 dana donijeti Akcioni plan EE FBiH; zatim u narednih 180 dana Akcioni plan EE Kantona FBiH i na kraju u narednih 180 dana opštinske Akcione planove EE.
EFEKT koalicija a sada i EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju, od samog početka aktivno učestvuje u kreiranju i procesu usvajanja zakona. U ovom kontekstu želimo podsjetiti da je ispred tadašnje EFEKT koalicije, Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, 30. januara 2014. godine u svrhu poboljšanja kvaliteta Zakona o energijskoj efikasnosti Federacije Bosne i Hercegovine, detaljno proanalizirao nacrt istog, i shodno tome izradio svoje komentare i prijedloge koji su dobili široku podršku, i kao takvi dostavljeni radnoj grupi za izradu nacrta.
EFEKT mreža je dobila pismenu podršku za kampanju za hitno usvajanje Zakona o energijskoj efikasnosti od: 48 opština/općina i gradova u FBiH, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fonda za zaštitu okoliša HNK, 6 kantonalnih i 1 federalnog resornog ministaratva.
Iskreno se nadamo da će zakon biti usvojen, i da će se konačno krenuti sa njegovom implementacijom čime bi BiH počela ispunjavati dio međunarodnih preuzetih obaveza iz ove oblasti.
EFEKTmreža za okolišno prihvatljivu energiju u Bosni i Hercegovini
Alma Tihić- koordinator za komunikaciju CRP Tuzla

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published.