BH GREEN AWARDS 2021
JU „Dječije obdanište“ Banovići

Puni naziv/ime kandidata:

JU „Dječije obdanište“ Banovići

Javna ustanova „Dječije obdanište“ Banovići, je predškolska ustanova za čuvanje, njegu i odgoj djece od 6mjeseci do polaska u školu. Trenutno zbrinjava 117 djece podijeljenih u 5 odgojnih grupa, od jasličke do školske grupe.

Obdanište je ustanova koja se bavi i odgojem djece, odnosno razvijanjem pozitivnih navika, koja takođe vodi računa o okolišu i očuvanju životne sredine i njenih vrijednosti.

 

GLASAJ

U okviru svog plana i programa, trude se organizovati radionice djece i roditelja, koje podižu svijest o okruženju i unapređenju svoje okoline. Tako su u protekloj godini, dok nije počela pandemija Corona virusa, odradili tri radionice, sa djecom i roditeljima, starijih grupa, kroz projekat: Priroda nam daje-pomozimo da traje“.

Cilj projekta je bio educiranje, poticanje i razvijanje ekološke svijesti kod mlađeg uzrasta predškolske djece, njihovih roditelja, te svjesnosti o značaju prirode, kao uslova života, njenoj blagodeti i benefitima koje koristimo, kao i očuvanju i unapređenju istih. Projektat je realizovan u saradnji sa nevladinim organitacijama CISP i BIOSVI. Nakon realizacije projektnih aktivnosti, može se konstatovati da su postignuti mnogi pomaci u ponašanju djece i roditelja, kroz povratnu informaciju ekološke osviještenosti i primjećivanja problema u kojima se društvo – sredina nalazi, djeca su sama došla do zaključaka o očuvanju iste, usvojila neka svoja pravila poštovanja i zaštite, te ih prdstavila na svoj način, kroz izradu vlastite slikovnice.
Nažalost, trenutna epidemiološka situacija ne dozvoljava realizaciju sličnih projekata, ali to ne utiče na razvoj ekološke osviještenosti djece i razvijanje potrebnih kompetencija za očuvanje prirode i borbu za njen opstanak, kroz redovan program aktivnosti u grupama, zatvorenog tipa.

GLASAJTE ZA NAJBOLJE ŠAMPIONE ZAŠTITE PRIRODE

2021

GRAD/ OPĆINA/ OPŠTINA

Glasajte
2021

FAKULTETI/ ŠKOLE/ OBDANIŠTA

Glasajte
2021

ORGANIZACIJE/ NVO/ FONDACIJE

Glasajte
2021

NEFORMALNE GRUPE GRAĐANA

(GRAĐANSKE INICIJATIVE)

Glasajte
2021

GRAĐANKA I GRAĐANIN – POJEDINCI

Glasajte
2021

POSLOVNI SUBJEKTI – PREDUZEĆA

Glasajte