Za mjere smanjenja aerozagađenja zainteresovano 2.160 građana Sarajeva

Za mjere smanjenja aerozagađenja zainteresovano 2.160 građana Sarajeva

Za mjere smanjenja aerozagađenja zainteresovano 2.160 građana Sarajeva

Na javni poziv Kantona Sarajevo za dobijanje podsticaja za zamjenu peći i kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva certifikovanim pećima i kotlovima i toplotnim pumpama stiglo je 2.160 prijava. Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo saopštilo je da je odziv građana na javni poziv vlasnicima individualnih stambenih objekata za subvencionisanje zamjene peći i kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva certifikovanim pećima i kotlovima i toplotnim pumpama bio izuzetno velik. Ovo je jedna od mjera vlasti da smanji veliko zagađenje zraka u Sarajevu. Za subvencionisanje ovog pilot projekta Vlada Kantona Sarajevo odvojila je oko 280.000 eura. Inače, certifikovane peći na čvrsto gorivo mogu da smanje emisije prašine oko 70% i potrošnju goriva do 30%.

Sarajevo priprema i desetogodišnju strategiju ograničavanja upotrebe uglja i najavljuje zabranu korišćenja uglja za grijanje od ove godine. Prvi rezultati javnog poziva  bi trebalo da budu poznati najvjerovatnije do 15. marta ove godine. U narednih mjesec dana radna grupa će rangirati prijave prema uslovima i sistemu bodovanja definisanim javnim pozivom i modelom pilot projekta, navodi Ministarstvo.

smanjenje aerozagađenja

Naredni koraci: Rang liste, projekti, javni poziv za izvođače radova…

Radna grupa će napraviti dvije rang liste: aplikanata za nabavku i ugradnju peći i kotlova na pelet i aplikanata za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi. Konačne rang liste će biti objavljene na web stranici Ministarstva i UNDP-a. Radna grupa će na osnovu prijava pristiglih putem javnog poziva za proizvođače i ovlašćene distributere sertifikovanih peći i kotlova i toplotnih pumpi, a u okviru kojeg je primljeno 26 prijava, formirati listu tipova i proizvođača certifikovanih kotlova i peći na pelet i toplotnih pumpi koji zadovoljavaju tehničke kriterije navedene u ovom javnom pozivu.

Potom će uslijediti izrada projekata za ugradnju peći i kotlova ili toplotnih pumpi od strane ovlašćenih projektantskih kuća. Paralelno će UNDP objaviti i javni poziv firmama za izvođenje radova i za nadzor nad izvođenjem radova. Izrađeni projekti će biti poslati pretkvalifikovanim izvođačima radova sa zahtjevom za ponudu, na osnovu koje će se definisati ukupna investicija i iznosi subvencija, odnosno, učešće krajnjih korisnika.

Korisnici će biti obavešteni o izabranoj firmi i iznosu koji joj moraju uplatiti za izvođenje radova, a preostali dio će UNDP uplatiti navedenim firmama, prema uslovima iz ponuda, navelo je Ministarstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.