U toku je trening na temu “Istraživanja i studije” u okviru GEAR projekta

U toku je trening na temu “Istraživanja i studije” u okviru GEAR projekta

U Sarajevu se održava dvodnevni trening na temu Istraživanja i studije za organizacije civilnog društva iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Obuci prisustvuje oko 30 organizacija koje na ovaj način imaju priliku da unaprijede znanja i vještine na teme kao što su: šta je istraživanje, metodi istraživačkog rada, pisanje studije, upotreba dobijenih podataka i informacija i njihovo korištenje u ostvarenju ciljeva zelene ekonomije i nastupa NVO u donošenju odluka itd. Predavači na treningu su stručni konsultanti iz ove oblasti, Đorđe Stefanović i Nino Serdarević.

Obuka je dio projekta „GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona)“ koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

Pored pomenutog treninga, u saradnji sa partnerima u prethodnom periodu su u Kolašinu, Crna Gora, Beogradu, Srbija i Sarajevu, BiH, ordržani treninzi Zelena ekonomija, Učešće u donošenju odluka, Upravljanje projektnim ciklusom, Praćenje javnih politika, Istraživanja i analize javnih politika i Javno zastupanje i lobiranje, a u narednom periodu će biti organizovan trening Unaprjeđenje saradnje sa državnom i lokalnim upravama. Osim treninga, projekat uključuje i druge aktivnosti usmjerene ka daljem jačanju organizacija civilnog društva iz regiona i njihovog uticaja u oblasti zaštite životne sredine kao i promovisanju koncepta zelene ekonomije kao što su: dodjela grantova lokalnim organizacijama, studijska posjeta Hrvatskoj i upoznavanje sa primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom poduzetništvu, prezentacije primjera dobre praske u ciljnim zemljama, kampanja promovisanja zelene ekonomije, izrada Studije mogućnosti razvoja zelene ekonomije u regionu, publikacije na ove teme itd.

Veoma važan očekivani rezultat projekta je umrežavanje organizacija civilnog društva iz regiona koje se bave temama vezanim za zastitu životne sredine, a što će voditi ka unaprjeđenju saradnje, razmjeni znanja, iskustava i naučenih lekcija u ovoj oblasti i obezbjeđivanju osnova za njihovu buduću saradnju i razvoj zajedničkih projekata i inicijativa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.