U Kopenhagenu nastaje prvi stambeni blok otporan na klimatske promjene

U Kopenhagenu nastaje prvi stambeni blok otporan na klimatske promjene

U gradu s više od 150 kišnih dana u godini, korištenje kišnice i njeno preusmjeravanje u sisteme za navodnjavanje postaje sve značajnije sredstvo u borbi protivsve većeg problem koji podrazumijeva klimatskie promjene.

Danski glavni grad mora napraviti drastične promjene želi li ispuniti svoj ambiciozni cilj ublažavanja klimatskih promjena i postati prvi grad na svijetu koji ne proizvodi ugljikov dioksid do 2025. Građevinski sektor pritom ima veliku ulogu, kako u smanjenju neposredne potrošnje energije, tako i u znatnom smanjenju emisija u životnom vijeku zgrada korištenjem CO2 neutralnih ili negativnih tehnologija. Osim održive gradnje novih zgrada, vrlo je bitno postojeći građevinski fond prilagoditi novim standardima i očekivanim ekstremnim vremenskim obrascima izazvanim klimatskim promjenama.

To se u ovom slučaju posebno odnosi na Kopenhagen, gdje bi se u sljedećih 80 godina količina oborinskih voda mogla povećati za čak 30 % te time izazvati velike probleme za postojeći kanalizacijski sistem i povećati rizik od poplava u samom gradu i njegovoj okolici. No, umjesto povećavanja kapaciteta kanalizacijskog sistema, u kompaniji Henning Larsen smatraju da višak kišnice do njega uopće ne mora ni dospjeti i to sve dok se poboljšavaju životni uslovi stanovnika.

Kišnica kao važan resurs

Henning Larsen u istočnoj gradskoj četvrti Østerbro upravo stvara model novog stambenog bloka koji će biti otporan na klimatske promjene. Iako je smješten u tipičnom kopenhaškom okruženju, sa stambenim zgradama sagrađenima na prelazu iz 19. u 20. stoljeće i karakterističnim unutarnjim dvorištem, ovaj blok zgrada ipak nije spreman za suočavanje s efektima klimatskih promjena. Gradska uprava je ovaj dio Kopenhagena prepoznala kao područje koje je posebno osjetljivo na poplave u slučaju ekstremnih kiša. Projektom je stoga detaljno proučen tok podzemnih voda te usklađen s urbanom topografijom, a cjelokupna obnova usmjerena je prema unutrašnjosti ovog stambenog bloka.

Klimatske promjene - Kopenhagen 1

Obnovom i ozelenjavanjem fasada ovaj stambeni blok će u potpunosti apsorbirati priliv kiše te prikupljenu i filtriranu kišnicu koristiti za potrebe nove praonice veša i toaleta stanara, a dodatno će usmjeravati i filtrirati višak podzemnih voda za potrebe stanovnika. Tako će se omogućiti korištenje kišnice i poplavne vode koja bi inače oticala u već opterećeni kanalizacijski sustav. Većina zgrada ovog stambenog bloka obnovit će se do kraja 2021. godine, a izgradnja će u potpunosti biti završena do proljeća 2022. godine.

Osim na kvalitetnom upravljanju kišnicom i podzemnim vodama, projekt se temelji i na povećanju prostora za rekreaciju stanara prenamjenom parkirališta i uređenjem zelenih površina, jačanju identiteta susjedstva, kao i optimizaciji postojećih zgrada u smislu potrošnje energije i korištenja dnevnog svjetla.

izvor:www.ekovjesnik.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.