Tuzlanski kanton pouzdan partner u realizaciji međunarodnih projekata

Tuzlanski kanton pouzdan partner u realizaciji međunarodnih projekata

Nastavak saradnje na realizaciji projekata koji se finansiraju iz međunarodnih fondova bila je tema današnjeg sastanka ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Elvira Rožnjakovića sa predstavnicima Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle.

Kako je danas rečeno, uspješno okončanje i realizacija IPA INTERREG projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE, bila je temelj za nastavak saradnje i planiranje novih  projekata. Podsjećamo energetska obnova 6 školskih objekata realizovana je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta „Pametne škole“. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Jedna od tema sastanaka bila je  i izrada Akcionog plana energijske efikasnosti, kojeg za Tuzlanski kanton izrađuje CRP, te su dogovorene smjernice za dalje djelovanje.„Izrada Plana za Tuzlanski kanton donekle je uslovljena izradom Plana na nivou Federacije, što je proces koji u određenoj mjeri kaska za procesom izrade kantonalnog propisa“, kazali su iz CRP-a, te istaknuli da ova činjenica neće utjecati na izradu Kantonalnog akcionog plana.

Također, danas su najavljeni i prezentirani mogući novi projekti koji bi se mogli realizirati na području Tuzlanskog kantona, a za koje su osigurana sredstva u međunarodnim fondovima.Ministar Rožnjaković je izrazio zadovoljstvo dosada provedenim aktivnostima, te najavio da će Vlada Tuzlanskog kantona i dalje biti posvećena realizaciji ovakvih projekata koji za cilj imaju opće dobro i pomoć građanima Tuzlanskog kantona.

izvor:www.tip.ba

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.