Svečano otvorena nova “Pametna škola” u TK

Svečano otvorena nova “Pametna škola” u TK

7. marta- Jučer je svečano otvorena nova „Pametna škole“ u Tuzlanskom kantonu, obnovljena, energetski efikasna JU Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u Gradačcu. Na objektu škole su izvođeni građevinsko-zanatski radovi u vrijednosti cca 170.000 KM. Provedene su sljedeće mjere energetske efikasnosti

  • Postavljena je termoizolacija na vanjske zidove objekta;
  • Postavljena je nova vanjska stolarija;
  • Postavljena je termoizolacija na tavanu škole i fiskulturne dvorane;
  • Postavljen je novi toplovodni kotao na pelet.

Svečanim presjecanjem vrpce na školskim vratima, Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ u Gradačcu dobila je titulu pametne, energetski efikasne škole. Njenih 850 učenika ove zime imalo je mnogo toplije učionice nego ranije. Svečanu vrpcu su presjekli Husein Topčagić ministar unutrašnjih poslova u vladi TK, Damir Mirković zamjenik župana Brodsko-posavske županije, Edis Dervišagić načelnik općine Gradačac i Jasmina Ćatić direktorica škole.

 

“Ova škola u toku svog postojanja pamtila  je teške, tužne i lijepe događaje. Ovaj danas je jedan od najznačajnijih u povijesti ove škole. Zahvaljujem se Vladi Tuzlanskog kantona koja je dio sredstava iz programa prekogranične saradnje usmjerila u sanaciju i energetsko utopljavanje ove škole. Vjerujem da će te aktivnosti kao i ono što je urađeno u proteklom periodu na uređenju dvorišta i izgradnje sportskog poligona u neposrednoj blizini ove škole doprinijeti da učenici i nastavnici ove škole imaju puno kvalitetnije uslove za rad“.– rekao je  općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić.

Nakon svečanog otvaranja obnovljene škole održan je okrugli sto na temu: „Efekti i potencijali energetske efikasnosti u javnom sektoru“. Na okruglom stolu učešće su uzeli: predstavnici vlade Tuzlanskog kantona, predstavnici Brodsko-posavske županije, predstavnici resornih ministarstava u Vladi TK, načelnik općine Gradačac, predstavnici općinskih službi, nevladine organizacije, članovi projektnog tima i menadžment škole.

Pored prezentacije efekata provedenih mjera na obnovljenoj školi, učesnici okruglog stola su, između ostalog, diskutovali o efiktima provođenja mjera energetske efikasnosti u javnim objektima, iskustvima Republike Hrvatske u realizaciji projekata koji se finansiraju iz EU fondova i o potencijalu korištenja tih sredstava u BiH.

Energetska obnova škole realizovana je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruženja Zelena akcija iz Zagreba i Brodskog ekološkog društva – BED iz Slavonskog Broda.

Više fotografija pogledajte OVDJE

Ako se želite bliže upoznati sa novom “Pametnom školom” u TK, pogledajte letak OVDJE

Prilog RTV TK o ceremoniji otvaranja škole u Sapni može pogledati na video zapisu ispod.

Leave a Reply

Your email address will not be published.