Šampioni zaštite prirode 2019

Šampioni zaštite prirode 2019

U povodu obilježavanja Dana planete Zemlje u BiH, 23. aprila 2019. godine u Mostaru je održana svečana ceremonija proglašenja pobjednika i dodijele nagrada „ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE“ 2019“. Domaćin svečanosti bio je Grad Mostar, prošlogodišnji dobitnik ovog prestižnog priznanja.

Kampanju “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“ po treći put u BiH realizuju Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) a svoju podršku kampanji su pružile Ambasade Republike Češke i SAD u BiH, UNDP, GIZ, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Nagrade su dodijeljene pobjednicima u kategorijama: grad/općina/opština, poslovni subjekti, nvo/fondacije, škole/obdaništa, građanka i građanin (pojedinci do 30 i preko 30 godina starosti) i neformalne grupe građana – građanske inicijative.

  1. U kategoriji grad/općina/opština pobijedio je Grad Bihać;
  2. U kategoriji poslovni subjekt pobijedio je Eko Život d.o.o.;
  3. U kategoriji Organizacije/NVO/Fondacije pobijedila je organizacija Ekološki savez „Eko-zeleni“ Tuzlanski kanton;
  4. U kategoriji škola pobijedila je JU Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac;
  5. Pojedinci u kategoriji do 30 godina starosti pobijedila je Asja Vrabac, a u kategoriji preko 30 godina starosti pobijedio je Redžep Grabus.
  6. U kategoriji neformalne grupe građana – građanske inicijative, pobijedila je volonterska akcija „Let’s Do It Tuzla“.

Ovogodišnjim pobjednicima nagradnu plaketu “Zlatna tisa” uručio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. U ovogodišnjoj kampanji je u svim kategorijama učestvovalo 48 nominovanih kandidata koji su zajedno prikupili 15235 glasova. Pored priznanja, za najbolje je obezbijeđeno druženje sa prisutnim zvaničnicima i domaćinima uz svečani ručak te promociju pobjednika u medijima i na društvenim mrežama organizatora kampanje.

Konačne rezultate takmičenja “Šampioni zaštite prirode/ bh green awards 2019 pogledajte ovdje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.