Održan solarni festival u JU Gimnazija Živinice

Održan solarni festival u JU Gimnazija Živinice

18.4.2019. – Jučer je u Gimnaziji Živinice uz prisustvo preko 100 učesnika održan solarni festival, na kojem su predstavljene nagrade koje je Gimnazija Živinice osvojila kao pobjednica takmičenja škola u štednji energije promjenom ponašanja, održanog u periodu 01.12.2017 – 31.03.2018. godine pod motom „Navike promijeni – školu opremi“. Na festivalu predstavljena je solarna laboratorija, u čijem su opremanju učestvovali i učenici Gimnazije Živinice, uz pomoć mentora iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle i Zelene Akcije iz Zagreba. Učenici su izradili 7 eksponata koji kao izvor energije koriste energiju Sunca.

U prisustvu predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona, Brodsko – posavske županije iz Hrvatske, općine Živinice, nevladinih organizacija, lokalne zajednice i učenika škole pušten je u pogon i fotonaponski solarni sistem koji će proizvedenom električnom energijom napajati kabinet informatike. Ovom činu prisustvovali su i ministar privrede Tuzlanskog kantona Osman Puškar i pročelnica odjela za obrazovanje Brodsko – posavske županije Anica Vukašinović.

“Očekujem da će nove generacije koje će se upisivati u ovu školu biti još inovativnije mada smo mi i sada prezadovoljni kada je u pitanju odnos Gimnazije Živinice prema obnovljivim izvorima energije. Primjera radi, znali smo učiti zajedno, umjesto planiranih šest sati, učiti i do devet sati dnevno”. – istaknuo je Ismet Salihović, voditelj Odjela za obnovljive izvore energije u Centru za razvoj i podršku Tuzla, edukator učenicima živiničke Gimnazije s kojima je zajednički radio na opremanju solarne laboratorije.

Pored solarne laboratorije i fotonaponskog sistema na festivalu su predstvaljene i inovacije učesnika kampa mladih inovatora u okviru projekta PAMETNE ŠKOLE. Posjetioci solarnog festivala imali su priliku da vide produkte rada učenika osnovnih i srednjih škola sa područja  Tuzlanskog kantona i Brodsko – posavske županije, koji su pobijedili na takmičenju inovatora iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Opremanje solarne laboratorije, kamp mladih inovatora i takmičenje škola u štednji energije realizirani su u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Projekat sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona a implementiraju: Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

Fotografije sa solarnog festivala pogledajte OVDJE.

Brošuru o kampu mladih inovatora pogledajte OVDJE.

Letak o solarnoj laboratoriji i fotonaponskom sistemu za proizvodnju električne energije pogledajte OVDJE.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.