U Bosanskom Petrovcu se gradi najveća solarna elektrana u BiH

U Bosanskom Petrovcu se gradi najveća solarna elektrana u BiH

Solarna elektrana, koja bi trebalo da bude izgrađena u blizini Bosanskog Petrovca, je četvrta najavljena fotonaponska elektrana u Bosni i Hercegovini. Vlada Unsko-sanskog kantona planira objaviti javni poziv za izgradnju solarne elektrane snage 90 megavata (MW).

Nedavno je Republika Srpska dodelila dvije koncesije za gradnju solarnih elektrana – privatnoj firmi EFT (60 MW) i državnoj Elektroprivredi Repubike Srpske (73 MW), dok je i državna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) najavila gradnju kapaciteta snage 30 MW.

Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona dobilo je saglasnost Općinskog vijeća Bosanskog Petrovca za pokretanje postupka dodjele koncesije na području ove općine za solarnu proizvodnju električne energije, prenele su Nezavisne novine.

Solarna elektrana koštat će 50 miliona eura, a proizvodnja je namenjena za izvoz

Ministar Nijaz Kadirić izjavio je da je riječ o projektu izgradnje najvećeg solarnog parka u BiH. Vrijednost ukupne investicije je veća od 100 miliona maraka (oko 50 miliona eura), a sva proizvodnja bi se izvozila.

On je najavio izmjene Zakona o koncesijama kako bi se obezbjedili uslovi za dodjelu ove koncesije, kao i raspisivanje međunarodnog javnog poziva. Kadirić je istakao da je postavljen rok da se sav posao završi u ovoj godini uključujući i početak radova na terenu.

Solarna elektrana

Solarni park na 150 hektara

Mahmut Jukić, načelnik općine Bosanski Petrovac, koja spada među nerazvijenije u Unsko-sanskom kantonu, potvrdio je da je Vlada USK pokrenula aktivnosti u vezi s izgradnjom velikog solarnog parka na lokalitetu Bjelajski Vaganac.

Tamo su sprovedena istraživanja i tražili su da Općinsko vijeće da saglasnost za postupak dodjele koncesije investitorima, dodao je on.

Riječ je o zemljištu površine oko 150 hektara, a solarni park koji bi se gradio imao bi snagu 90 MW, dodao je Jukić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.