Najava događaja- Završni forum “Energijska efikasnost – ulaganja i dobrobiti”

Najava događaja- Završni forum “Energijska efikasnost – ulaganja i dobrobiti”

Vlada Tuzlanskog kantona i Centar za razvoj i podršku iz Tuzle su 12.06.2019., organizuju završni forum projekta PAMENE ŠKOLE pod nazivom “Energijska efikasnost – ulaganja i dobrobiti”. Cilj foruma je da se prezentacijom efekata realizacije projekta PAMETNE ŠKOLE, učesnicima foruma predstave dobrobiti koje donose ulaganja u energijsku efikasnost kao i da se kod slušalaca probudi kreativnost u pripremi i realizaciji projekata energijske efikasnosti. Učesnici foruma će najvećim dijelom biti predstavnici općina i javnih preduzeća sa područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici kantonalnih vlasti u Federaciji BiH, obrazovne ustanove iz Tuzlanskog kantona i organizacije civilnog društva.

Kroz prezentacije će biti predstavljeni: Analiza troškova i koristi mjera energijske efikasnosti provedenih u projektu PAMETNE ŠKOLE, Edin Zahirović, Centar za razvoj i podršku; Iskustva Tuzlanskog kantona u realizaciji projekta PAMETNE ŠKOLE, Erna Kusturica, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona i Uloga obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u ostvarenju ciljeva nove klimatske i energetske politike Evropske unije za 2030.godinu, s pogledom na 2050.godinu, Prof.dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing. redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija Osijek, SDEWES Centre, Zagreb, Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju. Kao panelisti na forumu će učestvovati, Osman Puškar, Ministar privrede Tuzlanskog kantona, Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Jasmina Katica, predstavnica Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Elma Kapetanović, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Siniša Rodić, predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), ured u BiH, Goran Krstović predstavnik Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ GmbH), ured u BiH, i Ljubomir Majdandžić, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija Osijek, SDEWES Centre, Zagreb, Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju.

Moto pod kojim je organizovan forum a ujedno i poruka učesnicima je „Energijska efikasnost nije trošak nego investicija“.

Ovaj forum će biti organizovan u okviru projekta prekogranične saradnje „Inovativnim umom do pametnih škola – PAMETNE ŠKOLE“. U okviru ovog projekta energetski je obnovljeno 7 škola sa područja Tuzlanskog kantona (Bosna i Hercegovina) i Brodsko-posavske županije (Republika Hrvatska). Osim toga, održano je takmičenje škola u štednji energije u kojem je učestvovalo 105 osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije, educirana su 42 uposlenika škola u oblasti energetskog menadžmenta, i podržano je 19 mladih inovatora iz oblasti primjene obnovljivih izvora energije.

Forum će se održati u Tuzli u hotelu Mellain uz učešće preko 100 učesnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.