NAJAVA DOGAĐAJA – SOLARNI FESTIVAL U JU GIMNAZIJI ŽIVINICE

NAJAVA DOGAĐAJA – SOLARNI FESTIVAL U JU GIMNAZIJI ŽIVINICE

17.4. 2019. godine – danas sa početkom u 12 sati u JU Gimnazija Živinice održat će se solarni festival u okviru kojeg će biti predstvljena solarna laboratorija i fotonaponski sistem za proizvodnju električne energije koje je škola osvojila kao pobjednica takmičenja škola u štednji energije promjenom ponašanja, održanog u periodu 01.12.2017 – 31.03.2018. godine pod motom „Navike promijeni – školu opremi“

U periodu od 01.04.- 03.04. 2019. godine, oko trideset učenika Gimnazije Živinice, uz pomoć mentora iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle i Zelene Akcije iz Zagreba, učestvovalo je u opremanju solarne laboratorije u svojoj školi. Učenici su izradili 7 eksponata koji kao izvor energije koriste energiju Sunca. Drugi dio nagrade koju je škola dobila, je fotonaponski solarni sistem koji će proizvedenom električnom energijom napajati kabinet informatike. Na solarnom festivalu predstavit će se eksponati iz solarne laboratorije i svečano će se pustiti u pogon fotonaponski sistem. Pored nagrade koju je Gimnazija Živinice osvojila kao jedna od pobjednica takmičenja „Navike promijeni – školu opremi“, na ovom festivalu biće predstavljene i inovacije učesnika kampa mladih inovatora iz projekta PAMETNE ŠKOLE.

Opremanje solarne laboratorije, kamp mladih inovatora i takmičenje škola u štednji energije realizirani su u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Projekat sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona a implementiraju: Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.