MEĐUNARODNI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI

MEĐUNARODNI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Svakog 5. marta od 1998. godine obilježava se Svjetski dan energetske efikasnosti. Inicijativa, koja se pojavila u Austriji tokom Prvog međunarodnog sastanka o energetskoj efikasnosti, ima za cilj podizanje svijesti o potrebi smanjenja potrošnje energije kroz razumnu i održivu upotrebu energije.

U 2021. godini, usred pandemije COVID-19, važnije je nego ikad da održimo ovaj Svjetski dan energetske efikasnosti, jer borba protiv klimatskih promjena i zdravstvene krize zahtijeva pristup rješavanju problema na globalnom nivou.

Poboljšanje energetske efikasnosti ne znači narušavanje naše udobnosti i kvaliteta života smanjenjem svakodnevne potrošnje energije. Sasvim suprotno poboljšanje energetske efikasnosti temelji se na optimizaciji proizvodnih procesa i potrošnje energije, korištenju obnovljivih izvora energije umjesto fosilnih goriva i, između ostalog, promociji odgovorne potrošnje energije i recikliranja.

Poboljšanje energetske efikasnosti, također ima svoju razvojnu komponentu i predstavlja odličnu priliku za poboljšanje životnog standarda, jačanje industrije i otvaranje novih radnih mjesta, a sve to uz uvažavanje principa zaštite okoliša i razumnog korištenja energije.

Bosna i Hercegovina, uzimajući u obzir stepen korištenja fosilnih goriva i ogroman broj energetski neefikasnih zgrada, kako javnih tako i privatnih, ima izuzetnu potrebu za sistematskim pristupom provođenju mjera energetske efikasnosti. Nadamo se da će naše vlasti prepoznati važnost energetske efikasnosti i u veoma bliskoj budućnosti uložiti dodatne napore kako bi energetska efikasnost prestala biti „želja“ i postala „standard“ u našem društvu.

Neka energetska efikasnost bude jedan od puteva koji nas vodi ka kvalitetnijem životu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.