Emisije u snažnom porastu nakon pada izazvanog pandemijom

Emisije u snažnom porastu nakon pada izazvanog pandemijom

U decembru 2020. globalne emisije CO2 povezane s energetskim sektorom bile su dva posto više u odnosu na isti mjesec 2019. godine, upozorava Međunarodna agencija za energiju (IEA)

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak je objavila najnovije podatke o porastu globalnih emisija CO2. Nakon najniže stope u aprilu 2020. godine, globalne su emisije snažno porasle iznad nvoa izmjerenih u decembru 2019., navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za energiju. Naime, emisije energetskog sektora su u decembru 2020. bile za dva posto ili 60 miliona tona iznad nivoa iz decembra 2019. godine. Glavna su svjetska gospodarstva predvodila ponovni rast jer je ubrzanje gospodarskih aktivnosti snažno potaknulo potražnju za energijom, uz izostanak potrebnih mjera za poticanje čiste energije. Nažalost, mnoga svjetska gospodarstva trenutno bilježe porast emisija iznad razine prije krize.

„Porast globalnih emisija CO2 krajem prošle godine ozbiljno je upozorenje da širom svijeta nismo dovoljno učinili kako bismo ubrzali tranziciju na čistu energiju“, upozorio je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol. „U martu 2020. IEA je pozvala vlade da čistu energiju stave u središte svojih programa poticaja kako bi osigurale održivi oporavak, no naši podaci pokazuju da se vraćamo uobičajenom poslovanju s intenzivnim emisijama CO2. Ova je godina ključna za međunarodnu klimatsku akciju i započela je s velikim nadama, ali najnoviji nas podaci upozoravaju na goleme izazove s kojima se suočavamo u brzoj transformaciji globalnog energetskog sistema.“

 

Utjecaj najvećih svjetskih ekonomija

Trendovi iz prošle godine ističu važnost smanjenja globalnih emisija, uz istodobno osiguravanje gospodarskog rasta i energetske sigurnosti, navodi IEA. Sve veći broj svjetskih vlada i velikih kompanija ističe važnost cilja postizanja nultih emisija, no ponovni porast emisija pokazuje što će se najvjerojatnije dogoditi ako se ti ambiciozni planovi ne budu ispunjavali hitnim i odlučnim klimatskim akcijama.

Emisije su se u Kini tijekom cijele 2020. povećale za 0,8 %, odnosno 75 milona tona, u odnosu na nivo iz 2019. što je potaknuo gospodarski oporavak te zemlje. Kina je bila prva velika ekonomija koja je izašla iz krize i ukinula ograničenja, što je potaknulo njezinu ekonomsku aktivnost i emisije od aprila nadalje. Kina je ujedno bila jedino veliko svjetsko gospodarstvo koje je zabilježilo rast u 2020. godini.

Od septembra 2020. su emisije počele rasti i u Indiji, istodobno s poboljšavanjem gospodarskih aktivnosti i ublažavanjem ograničenja. U Brazilu je oporavak aktivnosti cestovnog prijevoza od aprila potaknuo porast potražnje za naftom, dok je porast potražnje za plinom u kasnijim mjesecima 2020. utjecao na povećanje emisija iznad razina izmjerenih u zadnjem kvartalu 2019.

Emisije u SAD-u su se u 2020. smanjile za 10 posto, no nakon što su prošlog proljeća dosegle najniži nivo, ponovno su počele rasti. U decembru su se američke emisije približile nivou zabilježenom u istom mjesecu 2019. što je rezultat ubrzavanja gospodarskih aktivnosti, kao i kombinacije viših cijena prirodnog plina i hladnijeg vremena što je pogodovalo povećanju korištenja ugljena.

„Ako se potvrdi ovogodišnji očekivani gospodarski rast, a ne provede velika politička promjena u najvećim svjetskim gospodarstvima, tada će svjetske emisije vjerojatno rasti i u 2021.”, istaknuo je Fatih Birol.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.