CRP i EFEKT mreža u Alijansi za EU integracije

CRP i EFEKT mreža u Alijansi za EU integracije

U proteklom periodu u Bosni i Hercegovini formirana je Alijnsa za EU integracije. U rad Alijanse uključio se i CRP, sa svojom EFEKT mrežom za okolišno prihvatljivu energiju. Jedna od prvih aktivnosti unutar Alijanse bilo je odgovaranje na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

CRP i EFEKT mreža odgovarali su na pitanja iz poglavlja broj 15 i 22 sektor energetika.

19.10. 2017. godine predstavnici Alijanse uručili su u Sarajevu 716 odgovora na Upitnik Evropske komisije šefu Delegacije EU u BiH Larsu-Gunaru Vigemarku.

“Važno je da se reforme provedu, ali suštinski, ne samo formalno, zbog čega je izuzetno važan angažman civilnog sektora u procesu EU integracija”, rekao je Igor Stojanović iz Alijanse za EU integracije.

Vigemark je naglasio da je, uprkos brojnim problemima koji su obilježili prevođenje i odgovaranje na Upitnik, sama činjenica da je civilni sektor uradio određeni broj odgovora uspjeh, i da to svi u BiH tako treba da posmatraju.

Odgovarajući na pitanje o zastoju reformskih procesa i sve češćim upozorenjima iz EU na to, ali i retorici lidera, Vigemark je rekao da se previše pažnje usmjereno na pitanje akciza, a premalo na sve ostale reforme koje su, kako je naglasio, “zapele” u parlamentima BiH i Federacije BiH.

“Razumijemo komplikovanu političku situaciju i činjenicu da su izbori naredne godine, ali to ne može biti izgovor. Dosta je izgovora, vrijeme je da počnete da radite”, poručio je Vigemark.

Upitnik sadrži 3242 pitanja, od čega se 516 odnosi na političke kriterije, 74 na ekonomski kriterij a 2652 na acquis, grupisanih u 33 poglavlja.

Alijansa će nastaviti svoj rad u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.