Bečki aerodrom uskoro postaje klimatski neutralan!

Bečki aerodrom uskoro postaje klimatski neutralan!

Sljedeće godine aerodrom Schwechat trebao bi u pogon pustiti najveći solarni sistem u Austriji čija će ukupna površina odgovarati onoj 48 nogometnih igrališta

Bečki aerodrom Schwechat nastavlja provoditi mjere kojima nastoji doprinijeti zaštiti klime. Tako je u srijedu najavljeno da će se na području aerodroma izgraditi najveći fotonaponski sistem u Austriji. Obuhvaćat će osam solarnih sistema ukupne snage oko 24 MW koji će se prostirati na površini od oko 24 hektara, što otprilike odgovara površini 48 nogometnih igrališta. Očekuje se da će se ondje godišnje proizvoditi otprilike 30 miliona kWh električne energije. Time bi trebali pokriti trećinu potrošnje struje na aerodromu, a tolika količina energije dovoljna je, primjerice, za opskrbu oko 7.000 domaćinstava godišnje.

Postavljanje solarnih sistema samo je jedna od brojnih mjera koje ova zračna luka provodi s ciljem postizanja klimatske neutralnosti. Tako se, primjerice, postojeća rasvjeta postupno zamjenjuje ekološki prihvatljivim LED rasvjetnim tijelima. Bečki aerodrom sve se više oslanja i na električnu mobilnost, a trenutačno ima više od 380 e-vozila. Nova i moderna zgrada Vienna Airport Office Park 4 koristi geotermalnu energiju te je već nekoliko puta proglašena najodrživijom poslovnom zgradom u Austriji.

Posljednjih  godina aerodrom Schwechat je smanjio emisiju CO2 za 70 %, a potrošnju energije za više od 40 %. Predsjednik uprave Günther Ofner istaknuo je da je ovaj aerodrom na dobrom putu da postane prvi „zeleni” aerodrom u Europi te da će za samo nekoliko godina postići klimatsku neutralnost.

izvor: ekovjenik.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.