Proglašeni Šampioni zaštite prirode 2023.

U povodu obilježavanja Dana planete zemlje u Ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli je održana svečana ceremonija proglašenja pobjednika i dodijele nagrada „ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE“ 2023“.

Ovogodišnju kampanju je realizovao Centar za razvoj i podršku CRP uz podršku Evropske unije u okviru projekta GreenWorks ZeleniRadovi – uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta. Nagrade su dodijeljene pobjednicima u kategorijama: grad/općina/opština, organizacije/NVO/fondacije, poslovni subjekti – preduzeća, škole, obdaništa, građanka i građanin – pojedinci stariji od 35 godina, građanka i građanin i pojedinci mlađi od 35 godina.

Ovogodišnji dobitnici priznanja Šampioni zaštite prirode/BH Green awards su:

  • U kategoriji grad/općina/opština – Grad Gradačac
  • U kategoriji poslovni subjekt – Eko Život d.o.o. Tuzla
  • U kategoriji organizacije/NVO/fondacije – Udruženje Centar za poljoprivredni inženjering i marketing – CPIM TUZLA
  • U kategoriji  škole – Osnovna škola „Aleksa Šantić“ – ekološka sekcija, Sarajevo
  • U kategoriji  obadaništa – Dječiji vrtić Poletarac Srebrenica
  • U kategoriji građanka i građanin stariji od 35 godina  – Jakov Poljarić iz Livna
  • U kategoriji građanka i građanin mlađi od 35 godina  – Jelena Simović iz Foče

Pobjednicima su dodijeljene plakete „Zlatna Tisa“ a priznanja je uručio Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle, prošlogodišnjeg Šampiona zaštite prirode u kategoriji GRAD/OPĆINA/OPŠTINA .  

U ovogodišnjoj kampanji je u svim kategorijama učestvovalo 50 nominovanih kandidata koji su zajedno prikupili 25.000 glasova.

Pored priznanja, za najbolje je obezbijeđeno druženje uz koktel sa prisutnim zvaničnicima i domaćinima kao i promocija pobjednika u medijima i na društvenim mrežama organizatora kampanje.

Finansiranje je obezbijedila Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima u Bosni i Hercegovini 2019 – Podrška postojećim i novo-osnovanim mrežama organizacija civilnog društva u raznim oblastima a sufinansiraju: Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost Republike Srpske, te Grad Tuzla, Grad Cazin i Grad Laktaši.

Leave a Reply

Your email address will not be published.