Proglašeni pobjednici takmičenja „Navike promijeni, školu opremi“

Proglašeni pobjednici takmičenja „Navike promijeni, školu opremi“

U Srednjoj školi Antuna Matije Reljkovića, u Slavonskom Brodu, jučer je održana ceremonija proglašenja pobjednika natjecanja „Navike promijeni, školu opremi“. Ovo natjecanje  promoviralo je energetsku efikasnost i rezultiralo stvarnim uštedama energije u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu (BiH) i Brodsko-posavskoj županiji (RH). U natjecanju, održanom u periodu od 1.12.2021. godine do 31.3.2022. godine sudjelovalo je ukupno 118 škola. U natjecanje je bilo uključeno ukupno 33.132 učenika i uposlenika.  

Učenice i učenici, nastavno osoblje i svi ostali uposlenici i uposlenice ovih škola su tokom takmičenja energiju i vodu štedjeli isključivo promjenom svog ponašanja, bez ikakvih dodatnih finansijskih ulaganja.

Tokom četveromjesečnog natjecanja, škole sudionice su ostvarile značajne energetske i ekološke uštede. Ukupna ušteda energije, iznosi 58.998,16 kilovat-sati (kWh), što predstavlja smanjenje potrošnje energije od 2,75% u odnosu na potrošnju u istom razdoblju prošle odnosno pretprošle godine. Ukupno smanjenje emisije karbon dioksida, ostvareno kao rezultat energetskih ušteda u svim kategorijama takmičenja iznosi 39,39 tCO2.

Škola iz  Brodsko- posavske županije koja je ostvarila najveće uštede je Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, dok su iz Tuzlanskog kantona, zbog identičnog rezultata kao pobjednice proglašene dvije škole: Osnovna škola Grivice (Banovići) i Osnovna škola Vražići (Čelić). Škole pobjednice biće nagrađene sa ugradnjom centraliziranog sistema upravljanja energijom (engl. Central Energy Management System – CEMS). Ugradnja CEMS-a i obuka uposlenika i učenika škola o upravljanju ovim sistemom, biti će realizirana u oktobru 2022. godine, i omogućiti će školama da u budućnosti ostvare još veće uštede energije.

Pored škola pobjednica takmičenja „Navike promijeni, školu opremi“ , na današnjoj ceremoniji proglašeni su i najuspješniji „kvizaši“ sa e-platforme PAMETNE ŠKOLE 2. Na ovoj platformi, učenice i učenici osnovnih i srednjih sa područja Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona su imali priliku usvajati nova znanja o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, racionalnoj potrošnji energije i drugim povezanim temama. Stečeno znanje su zatim pokazali igrajući kvizove na istoj platformi.

Ukupno deset „kvizaša“ (5 iz Brodsko-posavske županije i 5 iz Tuzlanskog kantona) koji su osvojili najviše bodova, kao nagradu dobili su solarni ruksak.

Najuspješniji „kvizaši“ su:

Brodsko-posavska županija
Melanie JuranovićOŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo
Leon PelanOŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo
Anđela-Marta ŠašićOŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo
Katja KarakašićOŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo
Kevin ŠimunićOŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo
Tuzlanski kanton
Jasmina BijelićOŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Gradačac
Medina AgićOŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Gradačac
Ema ĐonlićOŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Gradačac
Samra KujrakovićOŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Gradačac
Sarah PaočićOŠ Pasci, Tuzla

Video prilog o ceremoniji pogledajte ispod

Takmičenje “Navike promijeni, školu opremi” i izrada e-platforme PAMETNE ŠKOLE 2 aktivnosti su projekta „Inovativnim umom do ICT pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE 2“. Radi se o 3,6 miliona KM vrijednom projektu prekogranične saradnje. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, a realizira se u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner sa partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko-posavska županija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.