PAMETNE ŠKOLE 2 – Održan peti sastanak projektnog tima

PAMETNE ŠKOLE 2 – Održan peti sastanak projektnog tima

Vodeći partner, Centar za razvoj i podršku, organizirao je dana 16.9.2022. godine peti sastanak projektnog tima. Sastanci projektnog tima održavaju se u svrhu uspješne realizacije projekta, tj. projektnih ciljeva. Ovi sastanci održavaju se u prisustvu članova i predstavnika projektnih partnera koji zajedničkim radom usmjeravaju projektne aktivnosti ka njihovoj realizaciji.

Na petom sastanku projektnog tima svi su partneri predstavili aktivnosti koje su proveli do ovog perioda realizacije projekta. Brodsko – posavska županija kao partner na projektu provela je proceduru javne nabavke za postavljanje solarnih panela na 15 škola u Brodsko – posavskoj županiji. Ugovor je potpisan s izvođačem radova i krenulo se u pripremne radnje kako bi ta aktivnost bila izvršena do kraja provedbe projekta. Što se tiče partnera Centar za razvoj i podršku i aktivnosti vezanih uz  infrastrukturu, uspješno je obavljen poziv i radovi za MSŠ „Hasan-Kikić“ iz Gradačca i OŠ Treštanica iz Banovića. Vlada Tuzlanskog kantona, također kao partner projekta, završila je proceduru javne nabavke za zamjenu kotlova s fosilnih goriva na biomasu. U slijedećih 15 – 20 dana grijanje će biti pušteno u pogon.

S obzirom da se bliži kraj provedbe projekta i projektnih aktivnosti, raspravljalo se o terminima provedbe preostalih aktivnosti te o potrebnim modifikacijama budžetskih stavki kako bi se što kvalitetnije iskoristila sredstva projekta.

Jedna od tačaka dnevnog reda odnosila se i na raspravu o daljnjem partnerstvu. S obzirom da se očekuje novi program prekogranične suradnje 2021. – 2027., svi partneri su izmijenili ideje i prijedloge za pripremu nove projektne ideje.

„Inovativnim umom do ICT pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole 2“ naziv je 3,6 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekt je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije. u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner sa partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko –posavska županija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.