PAMETNE ŠKOLE 2- održan 4. projektni sastanak

PAMETNE ŠKOLE 2- održan 4. projektni sastanak

„Inovativnim umom do ICT pametnih škola” ili skraćeno „Pametne škole 2″ naziv je 3,6 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat implementiraju Centar za razvoj i podršku Tuzla, Brodsko-posavska županija iz Hrvatske i Vlada Tuzlanskog kantona u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

U narednom periodu očekuje nas intenzivnija provođenje aktivnosti ovog izuzetno zanimljivog projekta. S tim u vezi je, u prostorijama Brodsko posavske županije u Slavonskom Brodu, održan četvrti po redu sastanak projektnog tima. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih partnera projekta “Pametne škole 2”. Tom prilikom je analiziran plan aktivnosti za tekući i naredni projektni period. Također, finalizirani su dogovori za ključne projektne aktivnosti koje će se provoditi u toku 2022. godine.

Energetska obnova škola

U okviru projekta u 9 škola u Tuzlanskom kantonu već su instalirane peći na pelet. Do kraja projekta peći na pelet biti će instalirane u još 9 škola u Tuzlanskom kantonu. Istovremeno, u toku je priprema za nabavku solarnih fotonaponskih sistema koji će biti instalirani u 15 škola na području Brodsko posavske Županije. O provedenim mjerama energetske efikasnosti detaljije pročitajte OVDJE.

Edukacija učenika osnovnih i srednjih škola u okviru projekta PAMETNE ŠKOLE 2 “

Projekat „Pametne škole 2″, pored energetske obnove školskih objekata, obuhvata i komponente vezane za edukaciju učenika onovnih i srednjih škola. Izrađena je e-platforma putem učenici mogu obogatiti svoje znanje o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Također, u okviru projekta, trenutno se održava i prekogranično takmičenje osnovnih i srednjih škola u uštedi energije. Takmičenje je započelo 1.12.2021. godine i trajati će do kraja ovog mjeseca. U mjesecu maju održat će se svečana ceremonija zatvaranja takmičenja na kojoj će biti proglašeni pobjednici takmičenja (jedna škola iz BPŽ i jedna iz TK) koji će kao nagradu dobiti instaliranje centraliziranog sistema upravljanja energijom (CEMS). Na istoj ceremoniji nagrade će dobiti i učenici koji su pokazali najviše znanja na e-platformi.

Svi prisutni na ovoj ceremoniji imaće priliku da pogledaju i pozorišnu predstavu “Oslobodi smijeh”. Ova predstava na veoma zanimljiv i inovativan način približava tematiku energetske efikasnosti i zaštite okoliša učenicima osnovnih i srednjih škola. Predstavu možete pogledati OVDJE.

Obuka o eneregetskom menadžmentu za uposlenike PAMETNIH ŠKOLA

U okviru PAMETNIH ŠKOLA 2, ukupno 33 škole proći će kroz proces energetske obnove. U 18 škola u Tuzlanskom kantonu biće instalirane peći na drvnu biomasu, dok će na 15 škola u Brodsko posavskoj županiji biti instalirani fotonaponski solarni sistemi za proizvodnju električne energije. Promjene u sistemima potrošnje ili proizvodnje energije zahtijevaju i usvajanje novih znanja za uposlenike škola kako bi se dostigao optimalni nivo iskorištenosti ovih sistema. S tim ciljem, u okviru ovog projekta, održati će se i obuka o energetskom menadžmentu za uposlenike škola koje su energetski obnovljene. Po jedan uposlenik iz svake škole će na četvorodnevnoj obuci imati priliku da prikupi dovoljno informacija o načinu rada novih peći/fotonaponskih sistema i steći nova znanja koja će im pomoći da svoje škole učine još pametnijim i energetski efikasnijim. Pri dio obuke održat će se u mjesecu maju, dok će se drugi dio obuke održati krajem ove godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.