PAMETNE ŠKOLE 2 – klimatski šampion jugoistočne Evrope

PAMETNE ŠKOLE 2 – klimatski šampion jugoistočne Evrope

This post is also available in: enEnglish

Jučer, 9.11. u Sarajevu, održana je ceremonija dodjela nagrada za takmičenje “Climate champions”. Takmičenje je dio projekta Climate bridges. Cilj takmičenja je da prepozna i nagradi naljbolje primjere dobre prakse sa područja jugoistočne Evrope u oblasti borbe protiv klimatskih promjena. Ukupno sedam projekata je proglašeno za klimatke šampione, uključujući i PAMETNE ŠKOLE 2. Ovo prestižno priznanje svakako će dati dodatni vjetar u leđa i CRP-u i ostalim projektnim partnerima da nastave sa implementacijom ovakvih i sličnih projekata.

Climate bridges implementiraju 4 partnera iz Austrije, Albanije, Hrvatske i Udruženje Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Bosne i Hercegovine, koji su ujedno bili i domaćini ove ceremonije. Projekat je finansiran od strane Evropske Klimatkse inicijative (EUKI).

Da se podsjetimo!

„Inovativnim umom do ICT pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole 2“ naziv je 3,6 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekt je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije. u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner sa partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko –posavska županija.

PAMETNE ŠKOLE 2 će doprinijeti ostvarivanju održivog i ugljen-neutralnog energetskog sistema u projektnoj regiji. Glavne aktivnosti projekta su:

Energetska obnova 33 školska objekta u projektnom području

Ova aktivnost podrazumijeva ugradnja novih postrojenja za proizvodnju obnovljive energije, ukupne snage 4,5 MW, u 33 osnovne i srednje škole u projektnom području i njihovu energetsku rekonstrukciju. U 18 škola u Tuzlanskom kantonu, peći na fosilna goriva su zamijenjena pećima na drvnu biomasu/pelet. Na 15 školskih objekata u Brodsko posavskoj županiji će biti instalirani solarni fotonaponski sistemi za proizvodnju električne energije.

Učenje o energetskoj efikasnosti u školama

Zabavna prekogranična edukacija za učenike TK i BPŽ škola u identificiranju i borbi protiv “Energetskih vampira” . Učenici srednjih i osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu i Brodsko posavskoj županiji imali su priliku da, putem inovativnih edukativnih metoda, prošire svoje znanje o potrošnji energije, energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Putem interaktivne pozorišne predstave o energetskim vampirima, koju izvode profesionalni glumci, usvojili su nova znanja iz pomenutih oblasti. Također, učenici su imali priliku učestvovati na takmičenju iz oblasti energetske efikasnosti  na interaktivnoj e-platformi, igrajući kvizove, video igrice i slično.

Takmičenje “Navike promjeni, školu opremi”

Prekogranično 4-mjesečno takmičenje osnovnih i srednjih škola u projektnom području u uštedi energije (primjenom ne-investicijskih metoda, tj. promjenom ponašanja). Škole pobjednice (jedna u BPŽ i dvije u TK) ć kao nagradu dobiti instaliranje centraliziranog sistema upravljanja energijom (CEMS). U takmičenju je učestvovalo 118 osnovnih i srednjih škola, odnosno 30.000 učenika.

Obuka o upravljanju energijom

Dva 4-dnevna seminara za obuku o upravljanju energijom za ključne uposlenike 33 škola koje će biti energetski obnovljene, oba sa prekograničnim učešćem (jedan u Tuzli, jedan u Slavonskom Brodu).

Leave a Reply

Your email address will not be published.