Održan prvi dio obuke o upravljanju energijom

Održan prvi dio obuke o upravljanju energijom

U periodu od 10.5-12.5., u Tuzli, održana je obuka o upravljanju energijom za uposlenike škola koje već jesu ili će biti energetski obnovljene u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih ICT škola – PAMETNE ŠKOLE 2“. Na obuci su prisustvovali učesnici iz 16 od ukupno 33 škole koje će proći kroz proces energetske obnove u okviru pomenutog projekta.

Projekat „Inovativnim umom do pametnih ICT škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE 2 projekat je prekogranične saradnje u okviru kojeg će 18 školskih objekata u  Tuzlanskom kantonu zamjeniti peći na fosilna goriva pećima na drvnu biomasu/pelet, dok će na 15 školskih objekata u Brodsko – posavskoj županiji (Republika Hrvatska) biti instalirani solarni fotonaponski sistemi.

Prvenstveni cilj obuke je uposlenike ovih škola obučiti i osposobiti da na optimalan način upravljaju sistemima grijanja odnosno fotonaponskim solarnim sistemima koji su ili če biti inistalirani u njihovim školama u okviru ove energetske obnove.

Tokom tri dana učesnici su imali priliku da prošire svoje o mjera energetske efikasnosti u građevinarstvu, savremenim i ekološki prihvatljivima sistemima grijanja i hlađenja, enegetski efikasnim rasvjetnim tijelima, osnovnim ekonomskim pokazateljima projekata energetske efikasnosti i sličnim temema.

Obuka istog sadržaja održat će se i u Slavonskom Brodu u periodu 24.5-26.5 ove godine. U ovom terminu obuke će pohađati uposlenici iz preostalih 17 škola koje su ili će biti energetski obnovljene. Prilog o obuci pogledajte na videu ispod.

Obuka se  organizuje u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih ICT škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE 2, koji realizuju Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavska županija.

Vrijednost projekta je 1,8 miliona eura a finansira se iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.