NAŠ STAV “Možemo li stvoriti okolišno prihvatljiv energetski sektor u BiH?”

NAŠ STAV “Možemo li stvoriti okolišno prihvatljiv energetski sektor u BiH?”

Možemo li stvoriti okolišno prihvatljiv energetski sektor u BiH?

MOŽEMO!
Zaštita okoliša i intenziviranje aktivnosti na ublažavanju i prilagođavanju klimatskim promjenama u BiH postaju apsolutni imperativ, kako zbog poboljšanja ozbiljno ugroženih životnih uslova stanovništva, tako i zbog obaveza preuzetih potpisivanjem međunarodnih ugovora od strane države. Najveći negativni uticaj na okoliš i klimu, a time na sve sfere društveno-ekonomskog razvoja ima proizvodnja i korištenje fosilne energije (naročito uglja), kao i veoma neracionalno korištenje energije u svim sektorima (javnom, stambenom, poslovnom).
Mi u Centru za razvoj i podršku znamo da su energetska efikasnost i primjena obnovljivih izvora energije najbolji odgovori na pitanje zaštite okoliša, održivog razvoja i postizanja boljeg kvaliteta života.
Upravo iz tog razloga još prije 6 godina smo formirali EFEKT mrežu za okolišno prihvatljivu energiju u BiH. Članovi EFEKT mreže su prvenstveno pojedinci, stručni iz raznih oblasti direktno vezanih za EE&OIE i to osobe koje prvenstveno svojim pojedinačnim stručnim znanjem i kompetencijama (a mnogi i zahvaljujući mandatima organizacija/institucija u kojima rade) mogu u značajnoj mjeri doprinijeti institucionalnom i konstruktivnom pristupu koji zagovaramo. U ovom momentu EFEKT mreža već uključuje preko 120 osoba iz svih dijelova BiH. EFEKT mreža želi konstruktivno doprinijeti stvaranju okolišno prihvatljivog energetskog sektora u BiH.
Na putu stvaranja okolišno prihvatljivog energetskog sektora u BiH treba da učestvujemo svi: donosioci odluka, predstavnici institucija, mediji, nevladin sektor, biznis sektor i cjelokupna javnost. U ovom procesu svi imamo značajnu ulogu.
Donosioci odluka, kao što im i sam naziv kaže, treba da donesu sve važne odluke koje se odnose na uređenje sektora energije, kako bi država krenula naprijed ka razvoju, zasnovanom na korištenju čiste energije, koje imamo na pretek oko nas (energija sunca, vjetra, termalna energija itd.).
Predstavnici institucija, gradova i općina zašto da čekate državu da pokrene promjene? Akcioni planovi energetske efikasnosti na lokalnom nivou su dokument koji će naše lokalne zajednice voditi ka razvoju, a provođenjem mjera energetske efikasnosti, budžeti će ostvariti značajne uštede. Taj novac ćemo onda ulagati u razvoj zajednice, a svi ćemo uživati veći komfor u našim gradovima (ljepše parkove, više zelenila, solarna stabla i klupe, itd).
A mediji, kada će mediji izvještavati bez skandala? Kada će pisati o kvalitetu zraka i kada je on u dozvoljenim granicama? Kada će se pisati o rijekama i jezerima prije nego presuše ili se desi pomor ribe? Kada će pozitivne priče doći na red? EFEKT mreža redovno 2 puta godišnje organizuje konferencije za medije, želimo sa vama da pričamo o pozitivnim primjerima, da promovišemo prave vrijednosti i da kritikujemo konvencionalan način proizvodnje energije iz fosilnih goriva.
Građani to smo svi! Nas je najviše i kod nas stoji ključ za promjene stanja u državi. Nemojmo se ljutiti u našim domovima i kritikovati donosioce odluka. Pridružite nam se na Večerima sa građanima koje organizujemo u sezoni grijanja, pridružite nam se kada na ulici ukazujemo na važnost 22. aprila dana planete zemlje, pričajmo na Facebook profilima i putem web stranice. Zajedno možemo uraditi mnogo toga, jer imamo znanje i moć, a svi udišemo isti zrak, svi pijemo istu vodu i jedemo sličnu hranu. Svi smo zatrovani istim stvarima.
Sa druge strane ne moramo čekati da donosioci odluka usvoje propise i zakone da bi mi u našim domovima napravili veći komfor za stanovanje. Zamjenom stolarije, ugradnjom termoizolacije, instaliranjem sistema grijanja na pelet, ugradnjom solarnih panela i ostalim mjerama energetske efikasnosti, povećavamo ugodu boravka u našim domovima. Ako ne znate kako sprovesti mjere energetske efikasnosti, tim naših eksperata (građevinci, mašinci, elektrotehničari, ekonomisti), pomoći će vam da nađete najbolje rješenje za vaš dom i vaš budžet.
Naše vrijednosti su profesionalnost, povjerenje, preciznost i fleksibilnost, pridružite nam se na našem putu da stvorimo okolišno prihvatljiv energetski sektor u BiH. Javite nam se www.crp.org.ba
Centar za razvoj i podršku Tuzla

Leave a Reply

Your email address will not be published.