Kampanja “Promocija Zelene agende za Zapadni Balkan – smanjimo upotrebu plastičnih vrećica”

Kampanja “Promocija Zelene agende za Zapadni Balkan – smanjimo upotrebu plastičnih vrećica”

U četvrtak 26.8. u Bingo City Centru u Tuzli održana je jednodvodnevna kampanja pod nazivom “Promocija Zelene agende za Zapadni Balkan – smanjimo upotrebu plastičnih vrećica”. U okviru kampanje, posjetiocima Bingo City Centra, na prostoru ispred Jumbo marketa, članovi CRP-a besplatno su dijelili promotivne materijale i publikacije (platnene torbe – cegere, zaštitne maske, šolje, notese i olovke, info brošure EU Zeleni plan, te priručnike o zelenoj ekonomiji i zelenom poduzetništvu).

Kampanja je dio projekta „GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona)“ koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a u BiH sufinansira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona. Realizovan je u periodu mart 2018. – avgust 2021., od strane konzorcija organizacija iz regiona: FORS Montenegro, SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku CRP iz BiH, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženje Slap iz Hrvatske.

Neke od glavnih projektnih aktivnosti su uključivale treninge za predstavnike organizacija civilnog društva na teme: Javno zastupanje i lobiranje, Učešće u donošenju odluka, Upravljanje projektnim ciklusom, Praćenje javnih politika, Istraživanja i analize javnih politika i Unapređivanje saradnje sa državnom i lokalnom upravom. Pored treninga, kroz projekat je dodijeljeno 25 grantova lokalnim organizacijama za sprovođenje projekata, od čega je 5 projekata realizovano u BiH. Ova aktivnost je omogućila organizcijama da primijene znanja i vještine stečene na treninzima za realizaciju inicijativa od značaja za zašitu životne sredine i razvoj zelene ekonomije.

U okviru projekta je organizovana i studijska posjeta primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu u Hrvatskoj, kao i prezentacije primjera dobre prakse u ciljnim zemljama, a realizovana je i kampanja promovisanja koncepta zelene ekonomije, kroz publikacije, predavanja za učenike srednjih škola, medijske aktivnosti itd.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published.