Fokus na privatnom sektoru, transportu i energetici

Fokus na privatnom sektoru, transportu i energetici

EBRD spremila petogodišnji program ulaganja u BiH

Na sastanku premijera FBiH Fadila Novalića i direktora za zapadni Balkan u EBRD-u Holgera Muenta, održanom 14.03.2017. godine,  rečeno je da će u narednom petogodišnjem razdoblju (2017-2021) EBRD ulagati u tri glavna područja. Biće to poboljšanje privatnog sektora kroz povećanje investicija, investiranje u transportni i energetski sektor u svjetlu regionalnog povezivanja, te povećanje energetske učinkovitosti i izgradnja obnovljivih izvora energije.
Govoreći o cestovnoj infrastukturi, premijer Novalić je kazao kako su za FBiH najbitnija dva projekta: Koridor 5C i izgradnja brzih cesta ka Bihaću, Tuzli i Goraždu.
Kada je riječ o komunalnim javnim poduzećima u općinskoj ili kantonalnoj nadležnosti, nužno je puno toga promijeniti. U sadašnjem radu ovih poduzeća uočljiva je nebriga o potrošnji električne energije i vode, o odlaganju otpada i, uopće, očuvanju okoliša.
– Problem je i što je velika većina zgrada energetski neefikasna. Za promjenu takvog stanja imamo i domaće materijale i sposobnu građevinsku operativu – kazao je federalni premijer.
Zajedničko je stajalište sugovornika da bi sređivanje prilika u komunalnom gospodarstvu poboljšalo životne uvjete građana i potaklo dalji ekonomski razvoj.
Muent je kazao kako je EBRD do danas u Bosnu i Hercegovinu investirao 200 mil EUR kroz 15 projekata koji su, zahvaljujući dobroj suradnji s domaćim vlastima, dali dobre rezultate.
IZVOR: http://bih.banke-biznis.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.