Dvije škole u Živinicama od sada griju se na pelet

Dvije škole u Živinicama od sada griju se na pelet

Svečanosti povodom uspješno finaliziranih aktivnosti vezanih za provedbu mjera energijske efikasnosti u Gimnaziji i Mješovitoj srednjoj školi u Živinicama prisustvovao je ministar privrede Tuzlanskog kantona Mevludin Hodžić.

Riječ je o Projektu „Pametne škole 2″ koji podrazumijeva ugradnju i instalaciju novih kotlova na biomasu.
Ističući da projekat sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona a ukupna vrijednost investicije je blizu 93 hiljade KM, ministar Hodžić je izrazio zadovoljstvo što je projekat završen uspješno i kvalitetno i da su učionice tople.
“Ovaj projekat podrazumijeva zamjenu kotlovnica na fosilno gorivo sa kotlovnicama biomasu, pelet. Drago mi je da su direktori ovih škola prepoznali taj trend dekarbonizacije , odnosno smanjivanje CO2


U okviru projekta u šest škola na području Tuzlanskog kantona već su instalirane peći na pelet. Do kraja projekta peći na pelet biti će instalirane u još 12 škola u kantonu. Pored energetske obnove školskih objekata projekat obuhvata i komponente vezane za edukaciju učenika onovnih i srednjih škola. Predviđena je izrada e-platforme putem koje će se realizirati edukativni sadržaji u cilju učenja o energetskoj efikasnosti u školama.

Takmičenje “Navike promjeni, školu opremi”

Početak takmičenja u uštedi energije se bliži. Trenutno traju završne pripreme za početak takmičenja “Navike promjeni, škole opremi”. U toku je evaluacije više od 110 prijavljenih osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona i Brodsko posavske županije. U neredna 4 mjeseca timovi škola učesnica takmičenja nastojat će svojim ponašanjem da ostvare što veće uštede energije. Takmičenje istog formata odražano je i 2018/2019. godine u okviru projekta PAMETNE ŠKOLE. Tada su učenici iz 105 škola sa projektnog područja smanjile potrušnju energije u iznosu od cca 7% na nivou takmičenja.„Inovativnim umom do ICT pametnih škola” ili skraćeno „Pametne škole 2″ naziv je 3,6 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta, koji implementiraju Centar za razvoj i podršku Tuzla, Brodsko-posavska županija iz Hrvatske i Vlada Tuzlanskog kantona u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.