Dodijelili smo nagrade pobjednicima „BIH GREEN AWARDS“ 2017

Dodijelili smo nagrade pobjednicima „BIH GREEN AWARDS“ 2017

U Nacionalnom parku Kozara u subotu 22.04.2017. godine u povodu obilježavanja Dana planete Zemlje, dodijeljene su nagrade „BIH GREEN AWARDS“ 2017. Manifestaciju su organizovali Ambasada SAD u BiH, Nacionalni park “Kozara” i Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla.
Ambasadorica SAD u BiH Morin Cormack uručila je nagrade i priznanja pobjednicima kampanje i istakla: „Ambasadi SAD u BiH bilo je veliko zadovoljstvo što je radila sa građanima BiH, sa građanskim društvom kako bi oni bili ti koji će izabrati ko je najviše radio u toj oblasti ove godine. Sjajan znak posvećenosti građana i njihovog mišljenja da je ovo jako važno pitanje, je činjenica da je bilo više od 12.000 glasova u anketi koju smo sproveli da bismo odabrali ovih pet pobjednika“.
Pobjednici su:
U kategoriji gradova/općina/opština; Općina Čapljina.
Slogan Čapljine je „Čapljina, Cvijet Hercegovine“ koja raspolaže mnogobrojnim sačuvanim drvoredima, ima velike zelene površine, te više trgova i parkova.  Čapljini daju epitet prave male zelene oaze na hercegovačkom kršu. Čapljina mnogo radi na tome da među svojim građanima promoviše principe zaštite životne sredine te stvara bolje životno okruženje u svojoj lokalnoj zajednici.
U kategoriji kompanija/biznis; Plantaža voća Baš-Bašča iz Breze
Plantaža se prostire na cca 1000 dunuma zemlje, na kojoj je posađeno oko 11.000 stabala raznog voća. Voće se tretira samo i  isključivo organskim uzgojen, pa samim time plantaža je certificirana za organsku proizvodnju. Biznis je registrovana u BiH i posluje na okolišno prihvatljiv način, bez ugrožavanja životne sredine.
U kategoriji organizacije/NVO/fondacije; Centar za životnu sredinu Banja Luka.
Danas je Centar za životnu sredinu prepoznat kao organizacija koja na argumentovan i aktivan način utiče na relevantne javne politike, podiže javnu svijest o pitanjima životne sredine, te ostvaruje konstruktivnu saradnju sa udruženjima, mrežama, institucijama, međunarodnim organizacijama i drugim zainteresovanim grupama i pojedincima. Programske oblasti kroz koje udruženje djeluje su: biodiverzitet i zaštićena područja, energija i klimatske promjene i transport.
U kategoriji građanke i građani do 30 godina starosti; Marija Ninković iz Trebinja
Veoma aktivna u Centra za održivi razvoj i ekologiju Trebinje. Zalaže se za očuvanje životne sredine, a posebno za zaštitu rijeka i riječnih pritoka kao značajnog vodenog resursa u BiH. I ako mlada, iza sebe ima veliki broj uspješno realizivanih projekata i ekoloških akcija.
U kategoriji građanke i građani preko 30 godina starosti: Slobodanka Pavlović Banja Luka.
Slobodanka je doktor nauka u oblasti zaštite životne sredine i nesebično prenosi svoje znanje studentima na fakultetu. Dekan je Fakulteta za ekologiju Nezavisnog univerziteta Banja Luka. Osmislila je, organizovala i sprovodi višegodišnje akcije „Otpadom ukrasi, planetu spasi“ koja je usmjerena na edukaciju djece, roditelja i školskog osoblja o važnosti zaštite životne sredine.
ČESTITAMO DOBITNICIMA I VIDIMO SE IDUĆE GODINE!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.