CRP sponzor NASA-inog takmičenja Space Apps Challenge

CRP sponzor NASA-inog takmičenja Space Apps Challenge

Međunarodno NASA-ino takmičenje (Hackathon)
Space Apps Challenge po prvi put u Bosni i Hercegovini

 

Međunarodno NASA-ino takmičenje (Hackathon) Space Apps Challenge će se ove godine po prvi put održati u Bosni i Hercegovini.
U takmičenje će uglavnom biti uključeni kreativni mladi ljudi, a obzirom da CRP svoj rad temelji na principima održivog razvoja prepoznati smo i pozvani, od strane organizatora takmičenja, da se uključimo kao sponzori i predavači. Ove godine tema takmičenja je Zemlja a mi želimo podržati inovativne i kreativne pristupe očuvanju planete Zemlje.

Takmičenje se sastoji iz dva događaja:
1. Data Bootcamp (pripremni događaj) će biti održan 22. aprila, u Kući plamena mira u Tuzli sa početkom u 10.30 sati.
2. Hackathon (glavno takmičenje) u kojem timovi rade zajedno kako bi pronašli inovativna rješenja za izazove koje im postavi NASA, također će se održati u Kući plamena mira u Tuzli sa početkom u
9.00 sati 29. aprila, i trajat će do 17.00 sati 30. aprila kada će biti proglašeni pobjednici Hackathona.

Cilj Space Apps Challenge-a, koji se širom svijeta održava od 2012. godine, je da kreativni timovi ili pojedinci dijele svoje ideje i nastoje riješiti stvarne probleme vezane uz Svemir i Zemlju. Proteklih godina izazovi na hackathonu su uglavnom bili vezani uz Svemir. Učesnici su se bavili temama poput putovanja na Mars, Sunčevim sistemom i aeronautikom. Ove godine tema je Zemlja. Učesnici će koristiti podatke o našoj planeti koje NASA već godinama skuplja u nastojanju da nauči što vise o Zemlji i njenim komponentama koje uključuju okeane, tlo i živa bića. Space App Challenge je mjesto na kojem NASA daje priliku svim zainteresovanim da postanu dio tih naučnih istraživanja i na taj način pomognu u rješavanju brojnih globalnih izazova.

Svi zainteresovani koji žele učestvovati na Hackathonu i Data Bootcampu trebaju se registrovati online na NASA-inoj globalnoj web stranici: https://2017.spaceappschallenge.org/locations/tuzla, a na istoj stranici se mogu pratiti i sve novosti vezane uz ovaj događaj. Također možete pratiti i zvaničnu Facebook stranicu događaja: https://www.facebook.com/spaceappstuzla/

Vidimo se u Tuzli!

Leave a Reply

Your email address will not be published.