„BIH GREEN AWARDS“ 2017. – glasanje je završeno

„BIH GREEN AWARDS“ 2017. – glasanje je završeno

U povodu obilježavanja Dana planete Zemlje 22.04.2017. godine, Centar za razvoj i podršku i EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH organizovali su 19.04.2017. „Ručak sa medijima“ uz press konferenciju.

Na press konferenciji predstavnica Ambasade Lillian Wahl-Tuco, prisutne predstavnike medija upoznala je sa detaljima kampanje „BIH GREEN AWARDS“ 2017.

Nakon što su pristigle sve nominacije, evaluacijska komisija je u svakoj od kategorija predložila po pet kandidata, te je otvoreno javno glasanje, a glasalo je oko 12 000 građana. Nakon završetka glasanja, evaluacijska komisija je obradila sve glasove i shodno rezultatima, izabrala pobjednike. Ceremonija proglašenje pobjednika će biti održana 22. aprila, na Dan planete Zemlje na Kozari, hotel Monumet u 11.00. sati.  Priznanja/nagrade pobjednicima će uručiti Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack.

Pored predstavnice Ambasade, medijima se obratio i Amir Zahirović, koordinator EFEKT mreže.

Nakon usvajanja Zakona o energijskoj efikasnosti u Federaciji BiH, na koji se čekalo više od pet godina, niže razine vlasti imaju rok šest mjeseci za donošenje svojih podzakonskih propisa iz te oblasti. Amir Zahirović je istakao da se tim zakonom, koji je objavljen prošlog mjeseca, prenose zakonske obaveze relevantnim resorima na svim nivoima vlasti u oblasti energetske efikasnosti. Shodno tome  županije, kantoni i jedinice lokalnih samouprava, dužne su izraditi svoje akcione planove zbog specifičnosti propisanih mjera povećanja energetske efikasnosti od strane institucija zaduženih za provedbu i praćenje tih mjera. Izrada navedenih planova, nužna je da bi se mogao pokrenuti mehanizam korištenja benefita koje donosi energetska efikasnost kao koncept. CRP i EFEKT mreža će nastaviti intenzivno da rade na praćenju implementacije zakona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.