Zagađen zrak opet guši stanovnike Zapadnog Balkana

Zagađen zrak opet guši stanovnike Zapadnog Balkana

Početak grejne sezone u zemljama Zapadnog Balkana je ujedno i početak sezone sa povećanim zagađenjem zraka. Posljednjih dana gradovi iz ovog regiona opet su počeli da budu redovni “gosti” liste gradova sa najzagađenijim zrakom na svijetu. Zagađenje zraka u regionu Zapadnog Balkana ponavlja se u isto vrijeme kao i prije godinu dana, pa izgleda da se ništa nije promijenilo uprkos protestima građana, i apelima nevladinih organizacija i stručnjaka da nadležne institucije urade nešto po ovom pitanju. Glavni zagađivači nastavljaju po starom.

Danas su na listi od 50 gradova, koju objavljuje sajt AirVisual, bili Beograd, Priština, Sarajevo, Skoplje, Sofija, Zagreb. Zagađenje zraka je u većini, u pojedinim dijelovima dana bilo, kako je naveo ovaj sajt, takvo da je cijela populacija, a posebno osjetljive kategorije stanovništva, kao što su stari, bolesni, djeca, trudnice, mogli da osjete iritaciju disajnih organa ili respiratorne probleme. U tim situacijama savjet građanima, a posebno osjetljivim kategorijama, je da izbjegavaju da provode vrijeme na otvorenom.

Posebno su povećane emisije suspendovanih čestica PM2.5 i PM10, koje se smatraju najopasnijim zagađivačima zraka za zdravlje ljudi jer mogu da prodru duboko u pluća i uđu u krvotok.

Pojedini gradovi u regionu u proteklih 12 mjeseci preduzeli su neke aktivnosti kako bi smanjili zagađenje zraka. Grad Skoplje je nastavio akciju subvencionisanja nabavke inverter klima-uređaja za domaćinstva koja predaju svoje šporete na drva i kotlove na lož-ulje. Sredinom godine Kanton Sarajevo je krenuo u pripremu Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva, a nedavno je najavio i program finansiranja zamjene peći i malih kotlova na ugalj u domaćinstvima.

izvor: balkangreenenergynews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.