Tri tendera za solarne elektrane uskoro u USK

Tri tendera za solarne elektrane uskoro u USK

Nakon što je prije pola godine u rad pušteno prvo fotonaponsko postrojenje, Vlada Unsko-sanskog kantona je isplanirala još tri tendera, kazao je ministar privrede Nijaz Kadirić. Zamišljeno je da se raspišu za najviše nekoliko mjeseci, a broj zainteresovanih stranih investitora raste, po njegovim riječima.

Najzapadnija administrativna jedinica Bosne i Hercegovine je ranije otkrila da na svojoj teritoriji želi da se instaliraju solarne elektrane od 47 megavata na 80 hektara u opštini Bosanski Petrovac. Početni pogon, na 1.600 kvadratnih metara, ima 150 kilovata i 1.200 panela, a konstruisan je za proizvodnju 219 megavat-sati godišnje. Podigao ga je RSV Energy, koji je Kadiriću nedavno izrazio ambiciju da učestvuje u novim podvizima u pomenutom sektoru.

Investicija je bila 368 hiljada eura, a ministar je naredni projekat procenio na 35,8 miliona eura. RSV je registrovan u istom gradu.

Kadirić tvrdi da su se kompanije iz Austrije, Belgije i Nemačke raspitivale kod donosilaca odluka o uslovima za solarne elektrane. One se takođe zanimaju za lokalne propise, a kanton je promijenio Zakon o koncesijama, dok je promjena okvira za javno–privatno partnerstvo u proceduri, dodao je u izjavi koju su prenijele Nezavisne novine.

Kadirić je napomenuo da je Unsko-sanski kanton riješen da privuče nezagađujuću industriju tako da bi ostao poznat po zdravoj životnoj sredini.

Pomenimo da Ivicom planira da izgradi vjetrofarmu od 40 megavata u Teočaku blizu Bihaća. S kantonalnom vladom je u februaru potpisao sporazum, posle nekoliko godina razvijanja projekta. Sistem je procjenjen na 120 miliona konvertibilnih maraka ili 60,4 miliona eura.

Mesihovina, prva vjetroelektrana u ovoj balkanskoj zemlji, formalno je puštena u rad u martu 2018. godine. Kapacitet njenih 22 turbine je 50,6 megavata, a projektovani učinak je 165,2 gigavat-sata godišnje.

izvor: www.balkangreenenergynews.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.