TAKMIČENJE „Navike promijeni školu opremi“

TAKMIČENJE „Navike promijeni školu opremi“

U protekla četiri mjeseca 81 škola iz Tuzlanskog kantona (BiH) i 24 škole iz Brodsko-posavske županije (RH) učestvovale su u takmičenju osnovnih i srednjih škola „Navike promijeni školu opremi“.  Cilj takmičenja je promocija energetske efikasnosti i uštede energije i vode i to bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekata. Škole su se takmičile u jednoj ili više kategorija; smanjenje potrošnje struje, vode, plina ili drugih energenata koji se koriste za grijanje.

Računi za potrošnju energije još uvijek pristižu, a neke škole su već sada ostvarile fenomenalne rezultate. Škola koja je na vodećoj poziciji ostvarila je uštedu energije 60,9% u jednoj te 27% u drugoj kategoriji, drugoplasirana škola uštedila je 69,2% u jednoj te 12,5% u drugoj kategoriji, a trećeplasirana škola uštedila je 76,5% u jednoj te 5% u drugoj kategoriji. Pored velikog broja škola koje su ostvarile značajnu uštedu energije, nekoliko škola nije uspjelo smanjiti potrošnju u toku takmičenja, pa su svoju potrošnju čak i povećale.

 

Takmičenjem je obuhvaćeno ukupno 37596 korisnika objekata osnovnih i srednjih škola. Svi korisnici objekata mijenjali su svoje navike i ponašanje prema energiji; gasili su svjetla u prostorijama koje ne koriste, smanjivali potrošnju toplotne energije u večernjim satima kada nisu u objektu, kompjutere i aparate koje koriste nisu ostavljali u režimu „spavanja“ već su ih gasili, itd.

Na svečanoj ceremoniji proglašenja pobjednika, koja će se održati u maju u Brodsko-posavskoj županiji, proglasit ćemo škole pobjednice i to jednu iz Tuzlanskog kantona (BiH) i jednu iz Brodsko-posavske županije (RH).

Svaka škole-pobjednica za nagradu će dobiti:

  • fotonaponski sistem za proizvodnju električne energije;
  • solarni laboratorij koji ćemo u saradnji sa učenicima i osobljem škole opremiti sa mnogo korisnih stvari (npr. solarno drvo, solarna klupa, solarni roštilj, solarne lampe, i sl.)

Takmičenje se organizuje u okviru projekta prekograničnog projekta PAMETNE ŠKOLE, koji se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle u partnerstvu sa Vladom Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavskom županijom, udruženjem Zelena akcija iz Zagreba i Brodskim ekološkim društvom (BED) iz Slavonskog Broda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.