Svečana ceremonija otvaranja takmičenja škola

Svečana ceremonija otvaranja takmičenja škola

5.12.2017. godine u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli održana je svečana ceremonija zvaničnog otvaranja regionalnog takmičenja škola „Navike promijeni – školu opremi“.

Na ceremoniji su prisustvovali Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, dva zamjenika Župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković i Damir Mirković, članovi projektnog tima iz Brodsko-posavske županije Tuzlanskog kantona,  predstavnici medija, i timovi svih 105 škola koje su se prijavile na takmičenje, i to 81 škole iz Tuzlanskog kantona (BiH) i 24 škole iz Brodsko-posavske županije (HR).

Takmičenje je obuhvatilo ukupno 37596 korisnika objekata osnovnih i srednjih škola.

Organizatori takmičenja su Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruženje Zelena akcija iz Zagreba, i Brodsko ekološko društvo (BED) iz Slavonskog Broda.

Cilj takmičenja je promocija energetske efikasnosti i uštede energije i vode i to bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekta. Takmičenje se realizuje u projektnoj regiji –  Tuzlanskom kantonu i Brodsko-posavskoj županiji.

Sve škole koje su se prijavile na takmičenje, takmičit će se u jednoj od kategorija: smanjenje potrošnje električne energije, smanjenje potrošnje vode, smanjenje potrošnje toplotne energije.

U toku takmičenja i same škole mogu unositi račune za kategorije u kojima se takmiče. Za škole smo pripremili on line kalkulator koji se može preuzeti na linku http://crp.org.ba/wp-content/uploads/2017/12/On-line-kalkulator-1.xlsx .

Nakon takmičenja koje će trajati četiri mjeseca, od 1. decembra 2017. do 31. marta 2018. godine, biće proglašene dvije škole pobjednice – jedna u Tuzlanskom kantonu, a druga u Brodsko-posavskoj županiji.

Svaka škola – pobjednica biće nagrađena sa:

  • fotonaponskim sistemom za proizvodnju električne energije;
  • solarnim laboratorijem koji ćemo u saradnji sa učenicima i osobljem škole opremiti sa mnogo korisnih stvari (npr. solarno drvo, solarna klupa, solarni roštilj, solarne lampe, i sl.)

Takmičenje se organizuje u okviru prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE“. Vrijednost projekta je 1,6 miliona eura a finansira se iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Fotografije sa ceremonije možete pogledati OVDJE 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.