Stigla struja u sela zapadne Bosne!!!

Stigla struja u sela zapadne Bosne!!!

Završena prva faza projekta „Podrška energetskoj samoodrživosti manjinskih povratnika u zapadnoj Bosni i Hercegovini“

Uz prisutstvo predstavnika Ambasade Republike Češke u BiH, učenika i nastavog osoblja o.š. Ahmet Hromadžić iz Bosanskog Petrovca, predstavnika opštine Bosanski Petrovac, te pertnerske organizacije RRS Regionalni razvojni servis iz Drvara, Centar za razvoj i podršku iz Tuzle je 29.11.2018. godine izvršio svečanu primopredaju 5 mobilnoh solarnih sušara koje su donirane z.z. EcoRural iz Driniča. Solarne sušare će tokom sezone koristiti mještani u regionu Bosanskog Petrovca, Drvara, Bosanskog Grahova, Glamoča i Bihaća, za sušenje voća i povrća te šumskih plodova i ljekovitog bilja. Učenici o.š. Ahmet Hromadžić su prisustvovali edukativnom času o obnovljivim izvorima energije a prisutnim zadrugarima i mještanima je demonstriran sistem rada solarnih sušara.

Prošle godine je na objekat o.š. Ahmet Hromadžić iz Bosanskog Petrovca instaliran solarni sistem za pripremu tople vode koji je proizveden kroz proces obuke malih preduzeća iz tog regiona (Proizvodnja i održavanje solarnih sistema). Tokom ove godine, u okviru istog projekta „Podrška energetskoj samoodrživosti manjinskih povratnika u zapadnoj Bosni i Hercegovini“ za 20 domaćinstava sa ove regije koji nemaju pristup elektro distributivnoj mreži, je obezbijeđeno 20 fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije i određeni broj solarnih sistema za pripremu tople vode. Ovom donacijom su domaćinstva koja više od 25 godina žive „u mraku“, konačno dobila električnu energiju!

Za narednu godinu je planirano na isti način podržati još 20 domaćinstava iz zaapadne Bosne bez pristupa elektro distributivnoj mreži. Projekat finansira Češka razvojna agencija iz Praga, dobavljač solarnih panela i izvođač radova je s.r.o. AquaGas iz Brna, Republika Češka a njihov projektni partner za BiH je CRP Tuzla.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.