Solarni paneli za bolju turističku ponudu katuna

Solarni paneli za bolju turističku ponudu katuna

Seoska domaćinstva u Bosni i Hercegovini koja u katunima pružaju turističke usluge moći će da obogate svoju ponudu instaliranjem solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Vlasnici ovih karakterističnih seoskih koliba na lokalitetima Prokoško jezero, Vrtača, Golica, Gvožđanske staje i Otigošćanske staje imaju rok do 15. septembra da konkurišu za dobijanje solarnih panela u okviru projekta “Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine” koji finansira Evropska unija, u okviru IPA programa prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, koje je prije nekoliko godina pokrenula projekat Solarni katuni.

Projekat za solarne katune, vrijedan 466.530 eura, ima za cilj unapređenje kvaliteta i diversifikaciju turističke ponude bazirane na prirodnom i kulturnom naslijeđu prekograničnog područja BiH i Crne Gore, navodi se u javnom pozivu.

Ukupno 30 seoskih domaćinstava dobiće solarne sisteme kako bi unaprjedili uslove za život, poljoprivrednu proizvodnju i pružanje turističkih usluga u katunima. Konkuriše se za dve vrste solarnih sistema:

  • Solarni sistemi manje snage (punjenje telefona, sijalica, radio, TV) – 15 sistema
  • Solarni sistemi veće snage (punjenje telefona, sijalica, radio, TV i frižider) – 15 sistema.

Namjera je da podršku prvenstveno dobiju članovi porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, koji borave u katunima tokom ljetnjeg perioda i pružaju usluge u oblasti turizma.

Cilj je da se kroz ovu podršku stvori mogućnost da turisti u katunima mogu prespavati, da se kod njih mogu pripremati i služiti tradicionalni obroci, ali i da mogu pružati i druge usluge, kao što su jahanje konja, vođenje gostiju do obližnjih turističkih atrakcija, učestvovanje u tradicionalnim seoskim aktivnostima kao što su sakupljanje pečuraka, ljekovitog bilja i šumskog voća, pravljenje sokova i džemova, košenje i sakupljanje sijena…

Projekat sprovode Regionalna razvojna agencija SERDA, Općina Fojnica i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u partnerstvu sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.