Skoplje: Besplatan javni prijevoz kao mjera za smanjenje onečišćenja zraka

Skoplje: Besplatan javni prijevoz kao mjera za smanjenje onečišćenja zraka

U glavnom gradu Sjeverne Makedonije su od ponedjeljka navečer uvedene izvanredne mjere s ciljem poboljšanja kvalitete zraka, a provodile su se do srijede u 12 sati, javlja Energetski portal.

Odluka je donijeta na zahtjev Vlade Republike Sjeverne Makedonije i Ministarstva zdravlja zbog toga što su dva dana uzastopno na dvjema mjernim postajama u Skoplju zabilježena prekoračenja zakonom propisanih vrijednosti lebdećih čestica PM10 (zabilježene su vrijednosti preko 175 mg / m3).

Kako bi se građani motivirali da manje koriste osobne automobile, a više javni prijevoz, uvedeno je njegovo besplatno korištenje, a povišene su i cijene parkiranja. Gradska uprava je uputila apel zaposlenicima javnih preduzeća i ustanova, kao i same gradske uprave, da na posao dolaze autobusima. Očekuje se da će se time posljedično smanjiti ispuštanja štetnih plinova i čestica.

Komunalnim preduzećima u Skoplju naloženo je da intenzivno čiste gradske ulice i prometnice, što je preporučeno i svim gradskim općinama. Također, gradske vlasti su s ciljem smanjenja onečišćenja zraka zaustavile sve građevinske aktivnosti na gradilištima u njihovoj nadležnosti i pozvale čelnike svih gradskih općina da učine isto. Uvedena je stroža kontrola gradilišta, odnosno vozila koja s njih izlaze. Naime, vozila moraju biti prekrivena ceradom radi kontrole prašine, a prije izlaska s gradilišta potrebno im je isprati točkove.

Grad Skoplje je predsjednicima svih gradskih općina uputio poziv da intenziviraju inspekcijski nadzor nad tvrtkama koje upravljaju otpadnim gumama i otpadnim uljima, dok se od Ministarstva unutarnjih poslova očekuje ograničavanje obuke u auto-školama u vremenu od 9.30 do 14.30 i poslije 18.00 sati.

Gradske su vlasti od policije zatražile učestalije kontrole ispušnih plinova u automobilskom prometu, kao i strožu kontrolu zabrane kretanja teških teretnih vozila čije je krajnje odredište Skoplje. Ta se vozila sada upućuju na gradsku zaobilaznicu. Navedene mjere ostale su na snazi do srijede u 12 sati, budući da vrijednosti koncentracija  čestica PM10 dva dana uzastopno nisu prelazile propisane granične vrijednosti.

izvor:www.ekovjesnik.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.