Siemens i EPBiH potpisali ugovore vrijedne 69 miliona eura za vjetropark Podveležje

Siemens i EPBiH potpisali ugovore vrijedne 69 miliona eura za vjetropark Podveležje

Državna elektroenergetska kompanija Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) potpisala je sa konzorcijumom predvođenim firmom Siemens Gamesa iz Hrvatske dva ugovora vrijedna ukupno oko 69 miliona eura o postavljanju i petogodišnjem održavanju 15 turbina u vjetroelektrani Podveležje, ukupne instalisane snage 48 MW, navodi se u saopštenju EPBiH.

Konzorcijum, sastavljen od firmi Siemens Gamesa Renewable Energy Hrvatska i Siemens Wind Power A/S Danska, će projektovati, isporučiti opremu, obaviti građevinske radove, montirati, ispitati i pustiti u rad vjetroturbine u roku od 21,5 mjeseci, piše u saopštenju povodom potpisivanja ugovora.

Vjetroelektrana Podveležje, koja se nalazi oko 10 kilometara istočno od Mostara i čija očekivana godišnja proizvodnja je oko 130 GWh električne energije, se finansira kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke KfW, u okviru njemačke finansijske saradnje, kao i sopstvenim sredstvima EPBiH.

Prema ranijim izveštajima, prvi ugovori za izgradnju ove vjetroelektrane potpisani su još januaru 2017, čime je zvanično počela izgradnja.

Ukupna vrijednost investicije u vjetropark Podveležje je 83,2 miliona eura, od čega će EPBiH obezbijediti 17,8 miliona eura sopstvenih sredstava, dok će ostatak novca biti obezbijeđen iz kredita KfW u iznosu od 65 miliona eura.

Na prezentaciji projekta vjetroparka Podveležje, u martu 2018. godine, rečeno je da u drugoj fazi treba da bude izgrađeno 30 trafostanica od 110kV, a da će u trećoj fazi biti izgrađeni lokalni putevi i neophodne platforme.

Prvi vjetropark u sistemu EPBiH

Potpisivanju ugovora o vjetrogeneratorima prisustvovao je i Christian Sedat, otpravnik poslova Ambasade Savezne Republike Nemačke u Bosni i Hercegovini, koji je podsjetio da Podveležje nije samo prva vjetroelektrana u sistemu EPBiH, nego i jedna od prvih u ovoj zemlji.

Sedat je, takođe, rekao da su Vlada Savezne Republike Nemačke i KfW ponosni što finansiraju i savjetodavno prate ovaj pionirski projekat.

U ime konzorcijuma Siemens Gamesa potpisnici ugovora su Viktor Ivanov Garbev, predsednik uprave Siemens Gamesa Renewable Energy, i Mario Marčan, član uprave. U ime EPBiH, svoj potpis na ugovore stavio je generalni direktor Bajazit Jašarević.

izvor: www.balkangreenenergynews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.