RSV Energy planira gradnju solarne elektrane snage 47 MW u BiH

RSV Energy planira gradnju solarne elektrane snage 47 MW u BiH

Firma RSV Energy iz Bosanskog Petrovca planira da u solarnu elektranu snage 47 MW, koja će se prostirati na 80 hektara u blizini ovog mjesta, investira oko 70 miliona konvertibilnih maraka (oko 35,8 miliona eura).

Ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Nijaz Kadirić objavio je na svom Facebook profilu da se sastao sa zastupnikom Zlatkom Hujićem i vlasnicima fotonaponske elektrane u Krnjeuši, predstavnicima firma RSV Energy. Oni su, kako je naveo Kadirić, predstavili plan izgradnje novih i većih solarnih elektrana.

U Krnjeuši je polovinom juna puštena u rad najveća solarna elektrana na području USK. Njena snaga je 150 kW, a vrijednost investicije je 720.000 maraka (oko 360.000 eura). Očekivana godišnja proizvodnja ove elektrane je 219 MWh.

Kadirić je naveo da Ministarstvo priprema dokumentaciju za izgradnju fotonaponskih elektrana na 80 hektara, ukupne snage 47 MW na području opštine Bosanski Petrovac, a na osnovu iskazanog interesa investitora.

“Očekivana investicija je procijenjena na 70 miliona KM. Očekujem završetak tenderske dokumentacije i potpisivanje ugovora do kraja godine”, naveo je ministar na Facebook profilu.

Kadirić je ranije izjavio da je opredjeljenje USK da dovede industriju koja neće biti zagađivač, kako bi kanton i u budućnosti očuvao epitet ekološkog.

On je podsjetio kako je prije više od pola godine u blizini Bihaća započeta realizacija projekta izgradnje prve vjetroelektrane vrijedne 120 miliona KM. Vlada USK i Ivicom Consulting iz Zagreba potpisali su ugovor o ovoj investiciji u februaru ove godine.

Kadirić je, takođe, najavio skore izmjene Zakona o koncesijama koji će investitorima omogućiti lakšu realizaciju investicija u obnovljive izvore energije (OIE).

izvor: www.nezavisne.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.