Prva biciklistička staza od reciklirane plastike

Prva biciklistička staza od reciklirane plastike

Prva biciklistička staza na svijetu proizvedena od reciklirane plastike otvorena je nedavno u gradu Zvole u Holandiji. Proizvod pod imenom PlasticRoad predstavlja potpuno cirkularno rješenje sa mnogo manjim karbonskim otiskom od tradicionalnih puteva, s obzirom na duži životni vijek i manjom potrebom za transportom tokom izgradnje, navode kompanije koje su razvile rješenje – holandske firme KWS i Wavin i francuski Total.
Prvi PlasticRoad na svetu otvoren je 11. septembra. Ova 30 metara duga biciklistička staza sadrži recikliranu plastiku u količini jednakoj 218.000 plastičnih čaša za ponijeti ili 500.000 plastičnih čepova. Ova pilot lokacija opremljena je senzorima koji prate performanse staze kao što su temperatura, broj prolazaka biciklom i izdržljivost, što znači da je ovo ujedno i prva pametna biciklistička staza na svijetu. Očekuje se da druga pilot biciklistička staza PlasticRoad bude postavljena do kraja 2018. godine, takođe u Holandiji, u gradu Gitornu.

Nova upotreba plastičnog otpada visoke vrijednosti

Svake godine se širom svijeta konzumira 350 miliona tona plastike, a najveći dio završi na deponijama ili u spalionicama. PlasticRoad predstavlja pruža mogućnost za novu upotrebu plastičnog otpada visoke vrijednosti – njegovo recikliranje i ugrađivanje u puteve. Krajnji cilj je upotreba 100% reciklirane plastike u proizvodnji PlasticRoad staza i puteva, navode kompanije koje su razvile projekat.

Uz činjenicu da nudi rješenje za upotrebu otpadne plastike, PlasticRoad takođe predstavlja način brže izgradnje puteva, sa manjim uticajem na životnu sredinu i manje emisija CO2. Ovo omogućavaju montažni, modularni elementi i šuplja kostrukcija koja omogućava bolji odvod kišnice u slučaju velikih padavina.

Tržišni lideri udružili snage da ponude cirkularno rješenje

KWS je tržišni lider u izgradnji puteva i proizvodnji asfalta u Holandiji, a ideja projekta PlasticRoad je inspirisana zahtjevima tržišta u pogledu smanjenja buke, zaštitom od poplava, dugotrajnosti i održivosti, navodi se na sajtu projekta. Tržišni lider u recikliranju plastike, Wavin je pravi izbor projektnog partnera sa znanjem i iskustvom na ovom polju. Vrednost kompanije Wavin na projektu ogleda se i u proizvodnji plastičnih elemenata za odvod kišnice.I Total ima opsežna znanja na polju plastike. Kompanija daje važan doprinos projektu kroz poboljšanje karakteristika plastike, recikliranja plastike i dostupnih proizvodnih tehnika, navodi se na sajtu projekta.

izvor: www.balkangreenenergynews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.