Protesti protiv hidroelektrana širom Balkana od 6. do 16. jula

Protesti protiv hidroelektrana širom Balkana od 6. do 16. jula

Ekološki aktivisti i organizacije civilnog društva (OCD) širom Balkana najavili su da će se protesti protiv izgradnje hidroelektrana odvijati od 6. do 16. jula. Organizatori upozoravaju da ovi projekti prijete da lokalno stanovništvo ostave bez kuća, obradivih površina, vode za piće i navodnjavanje ili jednostavno bez predjela u kojima su generacije odrastale.
Protesti protiv hidroelektrana na Balkanu, naročito malih hidroelektrana (MHE), biće organizovani od 6. do 16. jula u Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Grčkoj.

Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, razgovarao je o štetnom uticaju malih hidroelektrana u intervjuu za Balkan Green Energy News, dok je Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine, takođe u intervju-u za Balkan Green Energy News, pričao o dugogodišnjoj borbi protiv MHE u Srbiji.

Jedan od najvećih protesta koje je organizovao pokret Odbranimo reke Stare planine održan je u Pirotu 2. septembra 2018. godine, kada se na hiljade građana okupilo da izrazi negodovanje zbog izgradnje malih hidroelektrana u zaštićenim područjima. Sljedeći veliki protest organizovan je u Beogradu 27. januara ove godine, kada je više hiljada okupljenih zatražilo da se odmah zaustavi gradnja malih hidroelektrana.

izvor: www.balkangreenenergynews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.