Predsjednik Biden pokrenuo radikalne promjene u klimatskoj politici SAD-a

Predsjednik Biden pokrenuo radikalne promjene u klimatskoj politici SAD-a

Američki predsjednik Joe Biden naložio je novoj administraciji da izvrši reviziju svih postojećih projekata eksploatacije nafte i plina na zemljištu koje kontroliše savezna vlada, ukine subvencije za fosilna goriva i zamjeni ogromni vozni park američke administracije električnim vozilima, što se tumači kao radikalna promjena u politici SAD prema klimatskim promjenama.

Biden je takođe naložio da se obustave svi novi postupci za izdavanje zemljišta i vodenih površina pod kontrolom savezne vlade za naftne i plinske projekte, što bi prema izvještajima medija mogao biti uvod u zabranu svih novih projekata eksploatacije fosilnih goriva na takvom zemljištu. Bivši predsjednik Donald Trump dozvolio je eksploataciju na skoro svim površinama pod upravom savezne administracije, što je oštro kritikovano od strane organizacija za zaštitu životne sredine.

Biden, koji je zakletvu položio prošle nedelje, rekao je da SAD “već predugo čekaju” sa mjerama protiv klimatske krize i da se više ne može čekati. On je dodao da klimatska kriza predstavlja “egzistencijanu prijetnju našeg vremena.”

Novi američki predsjednik je takođe rekao da će investicije u obnovljivu energiju, poput vjetra i solara, uz mjere energetske efikasnosti za domaćinstva, dovesti do otvaranja više miliona radnih mesta.

Istog dana kada je preuzeo dužnost, Biden je pokrenuo proceduru ponovnog pristupanja SAD Pariškom sporazumu, iz koga je ova zemlja istupila 2017. godine tokom mandata njegovog prethodnika.

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za pitanja klime John Kerry rekao je da SAD planiraju da objave svoj cilj za smanjenje emisija plinova sa efektom staklene bašte (GHG) do 2030. godine prije međunarodnog samita o klimi koji će ova zemlja ogranizovati 22. aprila, na Svjetski dan planete Zemlje. Bijela kuća je saopštila da će nove naredbe koje je potpisao predsjednik Biden doprinjeti ostvarivanju cilja SAD-a da dostigne nulte neto emisije GHG do 2050. godine.

izvor:www.balkangreenenergynews.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.