Potpisan sporazum: Za sistem energetskog menadžmenta u BiH 1,2 miliona KM

Potpisan sporazum: Za sistem energetskog menadžmenta u BiH 1,2 miliona KM

Šefica Odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Meri Bergstrom (Marie) i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukrob Sukhrob Košmukhamedov (Khoshmukhamedov) danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o dodatnom finansiranju u iznosu od 1,2 miliona KM za uspostavu sistema energetskog menadžmenta u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti će biti realizirane u okviru UNDP-vog projekta Zeleni ekonomski razvoj, koji finansira Vlada Švedske, a koji se realizira u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim fondovima za zaštitu okoliša, entitetskim ministarstvima za prostorno uređenje i energetiku, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izrazio je zahvalnost Vladi Švedske, švedskom narodu, Razvojnoj agenciji Švedske i implementatoru projekta u BiH – UNDP-u.

– Ovo je prilika da kažem da je Vlada Švedske do sada preko Razvojne agencije u ove i slične projekte u BiH od 2014. godine uložila 13 miliona eura, odnosno više od 25 miliona KM. Ovo je samo jedan dio tog velikog projekta koji se obavlja na prostoru cijele BiH. Projektom je planirana uspostava energetskog menadžemeta, zatim baze podataka, informacionog sistema za više od 40 zgrada koje koristi ili gdje je vlasnik BiH. Ovo je zanačajan projekt u nizu projekata iz ove oblasti i omogućit će i zapošljavanje jednog broja energetskih menadžera. Osposobit ćemo više od 80 saradnika, manadžera, u svim institucijama u BiH. Kao što to pokazuju rezultati na nekim drugim projektima u RS i FBiH, uštede na godišnjem nivou iznose 20 posto energije, a dodatno još 60 posto – kazao je Šarović.

Dodao je da se planiranima uštedama u narednom periodu očekuje “da jedna siromašna BiH više ne dođe u situaciju da troši tri puta više električne energije i vode od bogate Švedske”.

Šefica Odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Meri Bergstrom kazala je da Vlada Švedske podržava BiH na njenom evropskom putu te da je ovaj projekt jedan od primjera približavanja BiH Evropskoj uniji.

– Vlada Švedske osigurat će 1,2 miliona KM, prije svega za obuku i gradnju kapaciteta energetskih menadžera, potom skrining javnih objekata radi energetske efikasnosti i ostvarivanja ušteda. Pitanja ekoligije i zaštite okoliša neki su od prioriteta Vlade Švedske na kojim radimo na domaćem terenu, ali i globalno. Kada govorimo o energetskoj efikasnosti i unapređenju ovih javnih objekata, kroz ovakve mjere i aktivnosti osigurat će se na samo bolji kvalitet zraka, već i bolji uvjeti u samim objektima za sve one koji rade u njima – kazala je Bergstrom.

Zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih naroda – UNDP u BiH Sukhrob Košmukhamedov (Khoshmukhamedov) kazao je da je, zahvaljujući izdvojenim sredstvima u vrijednosti od 1,2 KM, “plan da zajednički, u saradnji sa domaćim vlastima u BiH, rade na unapređenju sistema energetske efikasnosti”.

– Projekt Zeleni ekonomski razvoj (GED) posvećen je kreiranju uvjeta za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj “zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva, što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine – naglasio je Košmukhamedov.

izvor: www.avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published.